De Unie


OPG groep: Eindbod OPG geen structurele verhoging

16 mei 2003 - 15 mei 2003 heeft De Unie samen met de andere vakbonden voor de derde keer met de OPG om de tafel gezeten om te praten over de nieuwe CAO.

Eindbod
Deze derde onderhandelingen hebben erg kort geduurd. De OPG heeft de bonden direct geconfronteerd met een eindbod. Dit eindbod ligt op het gebied van lonen (in combinatie met stijging van de pensioenpremie) zo ver van de vraag van De Unie en de andere bonden, dat er geen reden was om hierover verder te onderhandelen. Daarom leggen wij nu dit eindbod voor aan de leden, met de vraag om hierop te reageren.

Wat biedt OPG haar medewerkers?
OPG voor de periode van 1 mei 2003 tot en met 30 april 2004 een initiële loonsverhoging van 1% per 1 juli 2003. De bijdrage aan de pensioenpremie voor de medewerkers stijgt op diezelfde datum echter ook met 1% van de loonsom. Daarnaast biedt OPG nog een eenmalige uitkering van 1,25%.

Wat vraagt De Unie?
De Unie vraagt voor een CAO met een looptijd van 1 jaar, een initiële loonsverhoging van 2,5% per 1 april 2003. Daarnaast hebben wij voorgesteld om werknemers die langer dan 5 jaar op hun maximum staan een eenmalige extra verhoging te geven. Stijging van de pensioenpremie zou voor rekening van de werkgever moeten komen. Over dit laatste punt zijn wij, wanneer u als lid daarmee in kunt stemmen, bereidt te praten.

Het verschil
Tussen het bod van de OPG en de vraag van De Unie ligt een groot gat. Het lijkt in het voorstel van de OPG alsof zij u een loonsverhoging van 2,25% bieden. Structureel gaat u er echter niet op vooruit. De initiële loonsverhoging verdwijnt direct als pensioenpremie weer van uw loonstrook. De eenmalige uitkering werkt uiteraard niet door naar de volgende jaar.

Gaat het dan zo slecht met de OPG groep?
Op 14 februari 2003 stond in het Financieele Dagblad een artikel te lezen over de OPG met als titel: OPG handhaaft structurele groeidoelstelling. In dit artikel wordt aangegeven dat OPG over 2002 een nettowinst heeft gerealiseerd van 64 miljoen. De aandeelhouders ontvangen daarom ook netjes hun dividend. De toenmalige bestuursvoorzitter, John Blom, geeft dan ook aan dat 2002 al met al een goed jaar was. Uiteraard ziet De Unie ook dat de economie er op dit moment niet florissant voor staat. Dat is juist de reden waarom wij maar 2,5% loonsverhoging vragen. Wanneer wij de inflatie zouden volgen, zou ons looneis hoger zijn geweest. Wij respecteren hiermee ook het Centraal Akkoord wat voor het CAO-jaar 2003 is afgesloten.

Overige onderwerpen
Ook op andere onderwerpen heeft de OPG een eindbod gedaan. Op een aantal van die punten zijn de partijen het ook nog niet eens. Hierover valt echter niet verder te praten, zolang de standpunten ten aanzien van uw inkomen, zo ver uit elkaar liggen. De volledige tekst heb ik echter als bijlage bijgevoegd.

Hoe nu verder?
De Unie gaat haar leden binnen de OPG groep raadplegen. Hiervoor vindt u bij deze brief een reactieformulier. Op dit formulier kunt u uw mening geven over de gang van zaken. Uw mening is hierin namelijk van groot belang. Met uw mening kan De Unie zich namelijk zo goed mogelijk inzetten voor uw belangen.

Jos van Drogen
Bestuurder


* Intropagina Groothandel

vrijdag, 16 mei 2003