Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Moerstaal verliest de naam Netschaap.nl, maar gaat in hoger beroep.

Op 7 mei jl. heeft de rechtbank te Den Haag vonnis gewezen in de zaak die was aangespannen door het Amerikaanse bedrijf Netscape/AOL Time Warner tegen www.moerstaal.nl inzake het gebruik van de domeinnamen Netschaap.nl en Natschaap.nl. De rechter stelde het Amerikaanse bedrijf in het gelijk.

Moerstaal.nl stelt gratis domeinnamen beschikbaar voor e-mailadressen, homepages en startpagina's, zoals @islief.nl, @opkantoor.nl en @heetik.nl. Onder de 1250 namen die Moerstaal bezit waren ook netschaap.nl en natschaap.nl

Het domein Netschaap.nl werd gebruikt voor een website over een "virtueel schaapje dat avonturen beleeft op het internet". Netscape meende dat dit gebruik een onrechtmatige inbreuk op haar merkrechten en vorderde daarom een verbod.

Ondanks een uitgebreide motivering van Moerstaal dat het onmogelijk is om een Nederlandse website over een virtueel schaap met gemiddeld 60 bezoekers per dag te verwarren met een internationaal opererend concern dat browser-software aanbiedt, was de rechter van oordeel dat de namen Netscape en Netschaap auditief met elkaar overeenstemmen en er op die grond verwarring kon ontstaan. Ook hechtte de rechter veel waarde aan de opmerking van Netscape dat internetters "netschaap" liefkozend zouden gebruiken voor de browser van Netscape.

In overleg met advocaat mr E.J. Hengeveld heeft Moerstaal.nl besloten om tegen het vonnis in hoger beroep te gaan. Moerstaal.nl is van mening dat het vonnis onterecht is, zowel om principiële als om juridische redenen. Bovendien vindt Moerstaal.nl de motivering van de rechter uitermate summier en getuigen van weinig inzicht in de wereld die internet heet.

Moerstaal.nl heeft inmiddels wel aan het bevel van de rechter voldaan en het gebruik van de domeinnamen gestaakt. De website www.netschaap.nl is nu te vinden via www.nietvergeten.nl. Bovendien is het netschaap omgedoopt tot "netschaapje", om daarmee de vraag op te werpen of het verkleinwoord dan wél toelaatbaar wordt geacht!

Wij, het Moerstaal-team, feliciteren Netscape nu met haar overwinning. Wij hopen echter dat deze niet blijvend is!

16 mei 2003

Het Moerstaal-team



Ingezonden persbericht