Ingezonden persbericht


Persbericht

Voorburg, 16 mei 2003

Nederland uit de gratie bij internationale hoofdkantoren

In Nederland ontbreekt een echte toplocatie voor kantoren en er zouden luxe woon-milieus in de Randstad moeten worden gebouwd. Daarmee kan de tanende belangstelling van buitenlandse bedrijven voor Nederland als vestigingsplaats worden omgebogen. Ook moeten het fiscale klimaat, de hoge arbeidskosten en de slechte bereikbaarheid worden aangepakt. Dat zegt Peter Ruigrok, de nieuwe voorzitter van de NEPROM, de branche-organisatie van projectontwikkelaars.

Uit onderzoek van Buck Consultants International, dat in opdracht van de NEPROM werd uitgevoerd, blijkt dat Nederland steeds minder in trek is bij het internationale bedrijfsleven. Steeds vaker laten bedrijven die een locatie voor hun Europese hoofdkantoor zoeken, de keuze vallen op een van onze buurlanden. Volgens Ruigrok tuimelde Nederland op de ranglijst van het internationaal gezaghebbende instituut World Economic Forum van de vierde plaats in 2000 naar de vijftiende plaats in 2002. Onlangs maakte het Institute for Management Development (IMD), een ander internationaal toonaangevend instituut, bekend dat Nederland binnen de groep kleine en middelgrote landen van de eerste plaats naar de achtste positie zakte. De projectontwikkelaars ondervinden de nadelige gevolgen daarvan op de kantorenmarkt, die in twee jaar tijd sterk verslechterde en waar inmiddels zo'n 7% van alle kantoren leegstaat. Een verdere verslechtering van de concurrentiepositie van Nederland zal volgens de NEPROM-voorzitter niet beperkt blijven tot de kantorensector, maar sterke negatieve gevolgen hebben voor de gehele Nederlandse economie. Ons land telt momenteel ruim 5.000 buitenlandse bedrijven die in directe zin aan ruim 530.000 personen werk bieden. Ongeveer de helft daarvan is werkzaam in kantoren. Deze buitenlandse bedrijven genereren bovendien op indirecte wijze nog veel meer werkgelegenheid in de ondersteunende dienstverlening.

Amsterdamse Zuid-As

Volgens Ruigrok is het noodzakelijk dat de Nederlandse overheid alles op alles zet om van de Zuid-As in Amsterdam een echte internationale toplocatie voor kantoren te maken. Dat betekent dat ook het Rijk bereid moet zijn om fors te investeren, zodat echt een aantrekkelijk nieuw centrum kan ontstaan. Volgens Ruigrok zijn de NEPROM-leden bereid om mee te investeren en risico's te nemen. Voorwaarde is wel dat ook het Rijk en de gemeente meedoen. Alleen op die manier krijgt Nederland een kantorenlocatie die kan wedijveren met de Docklands in Londen, locaties zoals Rive Gauche en La Defense in Parijs, en het Bankenviertel in Frankfurt. Uit interviews met vertegenwoordigers van de Amerikaanse en Japanse handelsvertegenwoordigers en contacten met een groot aantal internationale bedrijven blijkt dat men grote waarde hecht aan een dergelijk hoogwaardig kantorenmilieu.

Hoogwaardige, veilige woonmilieus

Ruigrok vraagt ook aandacht voor een aantrekkelijk leefklimaat van Nederland. Naast keiharde zakelijke criteria worden besluiten door de directies van buitenlandse bedrijven vaak ook genomen op basis van minder grijpbare overwegingen. Het gaat bijvoorbeeld om de aanwezigheid van hoogwaardige, veilige woonmilieus in het groen in de nabijheid van internationale scholen, een goede autobereikbaarheid en de aanwezigheid van voldoende en gedifferentieerde cultuurvoorzieningen. De nieuw aangetreden NEPROM-voorzitter bepleit bij het nieuwe kabinet meer lef om ruimte te bieden aan het ontwikkelen van enkele van dergelijke topwoonmilieus. Hij wijst in dat verband ook op de Groene Haag aan de zuidkant van Den Haag, die met name ontwikkeld wordt voor werknemers in de internationale juridische sector.

Soepelere opstelling belastingdienst

Volgens het onderzoeks- en adviesbureau Buck Consultants International blijkt ook dat onder invloed van Europese druk de belastingregels voor buitenlandse bedrijven in Nederland de afgelopen jaren versneld onaantrekkelijk zijn geworden. Terwijl inmiddels een aantal ons omringende landen wel kans hebben gezien om wat betreft belastingen aantrekkelijker te worden. De NEPROM wijst erop dat de Nederlandse belastingdienst zich klantvriendelijker zou kunnen opstellen bij het maken van afspraken met nieuwe buitenlandse bedrijven, de zogenaamde tax-rulings. Deze rulings houden in dat met behulp van snellere (en flexibelere) procedures de investeerder vooraf, voor een periode van meestal vijf tot zeven jaar, zekerheid gegeven wordt omtrent de hoeveelheid af te dragen belastingen.

De NEPROM zal haar agenda voor actie gericht op het verbeteren van de internationale concurrentiepositie van Nederland onder de aandacht brengen van het nieuw aan te treden kabinet.

De NEPROM is in 1974 opgericht en heeft als belangrijkste doelstelling het bevorderen van de samenwerking tussen de overheid en projectontwikkelingsmaatschappijen bij de totstandkoming van vastgoedprojecten. Er zijn 61 ondernemingen aangesloten bij de NEPROM waaronder nagenoeg alle grote ontwikkelaars. De leden van de NEPROM realiseren gezamenlijk bijna 50% van de nieuwe woningen in ons land, 65% van de metrage nieuwgebouwde kantoorruimte en rond de 75% van de metrage in nieuwe winkelcentra.