FNV

FNV-ONDERZOEK BIJSTAND: MEER KORTINGEN, MINDER TOESLAGEN

Woensdag 14 mei 2003 presenteerde de FNV in Tilburg de landelijke uitkomsten van haar jaarlijkse onderzoek naar gemeentelijk minimabeleid. Er zijn landelijk 225 van de 489 gemeenten langs de sociale meetlat gelegd. In de provincie Noord-Brabant hebben 36 gemeenten van de totaal 71 gemeenten aan het onderzoek meegewerkt. In Zeeland werkten 12 van de 13 gemeenten mee. In Noord-Brabant behoort Breda tot een van de meest sociale gemeenten. In Zeeland is dat Vlissingen. Baarle Nassau in Brabant en Kapelle in Zeeland steken er in negatieve zin bovenuit.

Gemeenten bezuinigen steeds vaker op de hoogte van de bijstandsuitkering. Zij korten daartoe op de basisnorm die op het sociaal minimum ligt, of geven minder snel een toeslag voor minima de hogere kosten voor levensonderhoud hebben.

In vergelijking met eerdere jaren worden er steeds vaker verlagingen toegepast op de zogeheten basisnorm die door de Rijksoverheid wordt vastgesteld. Zo maakt 40 procent van de onderzochte gemeenten gebruik van de mogelijkheid te korten op de basisnorm voor echtparen. Verder zijn verlagingen schering en inslag bij schoolverlaters en ouders met inwonende volwassen kinderen.

Deze trend is ook landelijk zichtbaar. FNV-regiohoofd Auke Blaauwbroek vreest dat veel gemeenten reeds een voorschot nemen op de Wet Werk en Inkomen die volgens planning op 1 januari 2004 de huidige Bijstandswet vervangt. "In het nieuwe regiem dragen gemeenten voor de volle 100% de financiële verantwoordelijkheid voor het bijstandsbudget. Nu ligt die verantwoordelijkheid nog voor driekwart van het budget bij het Rijk. Gemeenten zullen zich nog kariger opstellen, terwijl vooral mensen met kinderen nu al honderden euro s per maand te kort komen.

De gemeenten in Noord-Brabant gaven in 2001 gemiddeld 336 euro per huishouden uit aan het bijstandsbeleid. Bij de gemeenten in Zeeland was dat gemiddeld 319 euro. Regionale koplopers Breda en Vlissingen gaven gemiddeld meer dan 750 euro per huishouden uit aan armoedebestrijding.

Volgens Gemeente Wees Minimaal Sociaal gaat het met het geven van de zogeheten categorale bijzondere bijstand iets beter. Gemeenten kunnen met deze aanpak mensen die langdurig op het sociaal minimum of mensen met kinderen automatisch eenmalig inkomensondersteuning geven. Groot voordeel van de categorale bijzondere bijstand is dat het geld terechtkomt bij alle mensen die er recht op hebben. Bovendien zijn de kosten van de uitvoering aanmerkelijk lager dan bij een individuele aanvraag. De FNV vindt het niet te verteren dat de nieuwe wetgeving categorale bijstand expliciet verbiedt.

FNV Regiowerk Zuidwest Nederland
Els Westdijk, UGO-medewerkster
Jacob Obrechtlaan 3
4611 AP BERGEN OP ZOOM
0164 21 72 22
06 13 60 54 43
els.westdijk@vc.fnv.nl