Gemeente Amsterdam

College wil hele stad op snel internet
Van der Horst: 'aanleg glasvezel noodzakelijk'
16 mei 2003 - Marjan Lansdaal

Het college van B&W heeft de ambitie uitgesproken om alle woningen, bedrijven en instellingen in Amsterdam aan te sluiten op een stedelijk glasvezelnet. Door de aansluitingen in de komende zeven à tien jaar te realiseren, is Amsterdam goed voorbereid om de groeiende behoefte aan snel internet en andere dataverbindingen op te vangen. Het college verwacht dat de aanleg van een open en universeel glasvezelnet grote economische en maatschappelijke voordelen voor de stad oplevert. De gemeente heeft volgens het college een belangrijke, maar beperkte rol in de opstartfase. "Amsterdam wil zich niet op de telecommunicatiemarkt begeven", aldus verantwoordelijk wethouder Mark van der Horst. "Wel willen we tijdelijk de markt stimuleren, zodat commerciële partijen nieuwe mogelijkheden maximaal kunnen ontsluiten. De gemeente beperkt haar rol tot regievoerder en zal hooguit deelnemen met een minderheidsaandeel, nodig om de passieve infrastructuur aan te leggen."

Eerste aansluitingen in Zeeburg en Oost/Watergraafsmeer

De gemeente onderzoekt of inwoners, bedrijven en instellingen in het stadsdeel Zeeburg (inclusief IJburg), de Oosterparkbuurt en het Science Park in de Watergraafsmeer als eerste tranche op het nieuwe net kunnen worden aangesloten. Het gaat hierbij duidelijk niet om een pilot, maar om de start van de aanleg van een open en toegankelijk glasvezelnet voor de gehele stad. Het gebied Zeeburg+ is in beginsel een goede afspiegeling van de rest van de stad. Bovendien kan Amsterdam dan ook gebruik maken van de in Cyburg, de Amsterdamse Kenniswijk, opgedane kennis en ervaring. Naar verwachting wordt in 2004 gestart met de aanleg van ca. 30.000 aansluitingen op het glasvezelnet.

Uiteraard bekijkt de gemeente ook op welke wijze het mogelijk is om in andere delen van de stad, en dan met name tijdens toch al geplande grote werkzaamheden aan of onder de straat, voorbereidingen te treffen voor de uitrol van het stedelijk glasvezelnet.

Voorbereiding

Eerst zal echter worden onderzocht hoe en in welke vorm de aanleg van het glasvezelnet het beste gerealiseerd kan worden, al dan niet in een publiekprivate constructie. Hiertoe wordt een businessplan opgesteld, dat vóór 1 oktober aan het college zal worden voorgelegd. Als het college met dit plan instemt, dan volgt verdere voorbereiding van onder meer een programma van eisen en de aanbesteding.

Andere partijen

Het activeren en beheren van de aansluitingen wordt aanbesteed, waarna het de bedoeling is dat het netwerk aan alle aanbieders van diensten toegang biedt. Het college is van mening dat een universeel netwerk op dit moment een gemeentelijke impuls vergt. Afhankelijk van de resultaten in de eerste tranche kan deze betrokkenheid in volgende tranches kleiner worden of zelfs onnodig.

Een stedelijk glasnet bouwt voort op de in de stad al ruim aanwezige hoofdstructuren van tal van particuliere aanbieders. Met hen worden de mogelijkheden verkend om deze capaciteit in te zetten bij het aansluiten van bedrijven, instellingen en woningen. De gemeente is al in gesprek met een aantal geïnteresseerde partijen en staat open voor zowel nationale als internationale investeerders c.q. financiers.

Ook de Amsterdamse woningcorporaties zijn nauw betrokken. Een aantal van deze organisaties heeft zich inmiddels in principe bereid getoond op te treden als mede-investeerders. De intensieve samenwerking van de G4 over de eventuele gemeentelijke rol bij de aanleg van glasvezelnetten, draagt bij aan een snelle voortgang en gedegen afstemming met het Rijk en de toezichthouders OPTA en NMA.

Advies Commissie Andriessen

Het college heeft haar besluit mede gebaseerd op het advies van de Commissie Andriessen Slagkracht door glas dat begin dit jaar is uitgebracht. De gemeente heeft deze commissie ingesteld om de haalbaarheid en mogelijkheden van de aanleg van een open en toegankelijk glasvezelnet voor de gehele stad te onderzoeken.

Amsterdam als ICT-stad

Van der Horst: "Amsterdam is een van de meest succesvolle ICT-steden in Europa. De uitstekende infrastructuur, met de mondiaal grootste internet-exchange, is daarbij een belangrijke voorwaarde. Om deze positie te houden, is voortdurende innovatie van groot belang. Immers, nu al is ICT een fundament voor vrijwel alle maatschappelijke sectoren. Glasvezel van deur tot deur betekent een forse sprong voorwaarts voor de stad. Ik durf te stellen dat de aanleg van deze nieuwe infrastructuur te vergelijken is met de aanleg van het elektriciteitsnet in vroegere jaren. Nu kunnen we ons geen leven zonder elektriciteit voorstellen, straks is leven zonder glasvezel waarschijnlijk ondenkbaar."

Het besluit wordt ter kennisname naar de leden van de raadscommissies ICT, Economische Zaken en Stedelijke Ontwikkeling gestuurd.

© Gemeente Amsterdam