Nieuw-Vlaamse Alliantie


Kiezer wikt, VLD beschikt (16/05/03)

De N-VA reageert verontwaardigd op de stoelendans die de VLD nu al vóór de verkiezingen heeft ingezet. Ondanks alle beloftes in het regeerakkoord over de afschaffing van de politieke benoemingen, staat het Staatsblad deze laatste dagen voor de verkiezingen vol met politieke benoemingen van paars-groen. De vraag is enkel hoeveel benoemingen van paars-groene politieke vriendjes er nog liggen te wachten op publicatie in het Staatsblad.

Ook in de regering zijn de postjes al verdeeld. Met een doorzichtige coup de théâtre wordt nu al het ministerschap van Patrick Dewael aangekondigd. Dezelfde Dewael die al maanden verkondigt dat hij tot 2004 Vlaams minister-president blijft. Men kan zich afvragen waarom de kiezers zondag nog hun stem moeten uitbrengen. Wat premier Verhofstadt en co. er niet bij vertellen, is dat er eerst een hele stoelendans zal moeten plaatshebben vooraleer Dewael federaal minister zal worden:
* Dewael zal eerst ontslag nemen als Vlaams minister-president waarop tijdelijk een vervanger moet gezocht worden, anders kunnen geen rechtsgeldige beslissingen genomen worden. De regering kan maximaal een week zonder minister-president.
* Dan de eed afleggen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, zodat Dewael zeker is van een postje mocht de Vlaamse regering ten val komen (Dewael is immers niet verkozen als Vlaams parlementslid).
* Vervolgens moet Dewael opnieuw worden voorgedragen door het Vlaams Parlement en moet hij, in afwachting van de federale regeringsvorming, opnieuw de eed afleggen in de handen van de koning.

* Later neemt hij dan opnieuw ontslag als Vlaams minister-president en legt hij vervolgens opnieuw de eed af in handen van de koning, maar dan als federaal minister.

Heel deze carrousel enkel en alleen om de persoonlijke carrière van Patrick Dewael veilig te stellen
. Ondanks de grote beloftes, kan Vlaanderen Dewael en de VLD gestolen worden.

Voor wie een eerlijke en rechtlijnige politiek verkiest, is er zondag een alternatief.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Frieda Brepoels, N-VA-Kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be