Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
16 mei 2003

Eerste voortgangsrapportage veiligheidsprogramma

De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Justitie en minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met de eerste voortgangsrapportage van het veiligheidsprogramma. De rapportage heeft betrekking op de eerste vijf maanden na indiening van het programma. In de voortgangsrapportage komt onder meer de uitbreiding van het aantal detentieplaatsen voor veelplegers, de prestatieafspraken met de politie om meer zaken bij het OM aan te leveren en de wijziging in het takenpakket van de vreemdelingendienst aan de orde. De aanpak van veelplegers heeft een hoge prioriteit in het Veiligheidsprogramma. Er komen in totaal
1.000 specifieke plaatsen voor deze stelselmatige daders. In de jeugdinrichting Den Engh te Den Dolder komen extra voorzieningen en de beschikbare plaatsen in de jeugdinrichting Glen Mills te Wezep worden zo spoedig mogelijk benut. Voor de volwassenen vindt er een uitbreiding plaats van de bestaande strafrechtelijke opvang met 144 plaatsen. Daarnaast zal op korte termijn een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer worden ingediend dat het mogelijk maakt om veelplegers maximaal twee jaar extra vrijheidsstraf op te kunnen leggen. Naast de uitbreiding van de detentieplaatsen wordt ook binnen de opsporing en preventie meer aandacht geboden aan de veelplegers. Met de politie zijn prestatieafspraken gemaakt over het aanpakken van circa 80.000 extra misdrijven met opsporingsindicatie. Vanaf 2006 dient de politie jaarlijks minimaal 40.000 zaken extra aan te leveren bij het Openbaar Ministerie. Deze zomer is de landelijke recherche operationeel, waardoor diverse bovenregionale teams worden samengevoegd. Op 1 januari 2004 zal de overdracht plaatsvinden naar het Korps Landelijke Politiediensten. Door het overhevelen van de toelatingstaak van de vreemdelingendienst naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst komen er 450 voltijdbanen (fte's) vrij voor opsporingstaken. Over twee maanden worden twee vertrekcentra geopend op de luchthavens Schiphol en Zestienhoven met in totaal een capaciteit van 200 plaatsen. In deze centra verblijven illegalen in afwachting van het vertrek uit Nederland.
Er zijn diverse wetsvoorstellen in voorbereiding. Zoals het wetsvoorstel om stelselmatige daders (veelplegers) maximaal twee jaar extra vrijheidsstraf op te kunnen leggen, het voorstel om meerdere mensen op één cel te plaatsen om daarmee de schaarse detentiecapaciteit beter te kunnen benutten en de Identificatieplicht.
RVD, 16.05.2003