Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl


Hessing meldt vertraging C2000

De eindoplevering van de landelijke infrastructuur (masten, verbindingskabels, radiobediensystemen) van het communicatienetwerk C2000 kent een vertraging die kan oplopen tot ongeveer een half jaar. Dit meldt staatssecretaris Hessing (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. C2000 wordt het nieuwe systeem voor digitale radiocommunicatie voor de politie, brandweer, ambulancediensten en de Koninklijke Marechaussee.
De aanleg van de infrastructuur is in volle gang; het laatste deel ervan zal niet begin 2004 maar medio 2004 klaar zijn. Ondertussen bereiden de hulpverleningsdiensten zich voor op het daadwerkelijke gebruik van C2000. Begin volgende maand zal de Centrale Post Ambulancevervoer Amsterdam al gaan werken met C2000, en in de zomer volgen de hulpverleningsdiensten in de regio Limburg-Zuid. De Koninklijke Marechaussee op Schiphol zal dit najaar C2000 in gebruik nemen.

Hieronder volgt de letterlijke tekst van de brief van staatssecretaris Hessing aan de Tweede Kamer.


-----
De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Op 20 december 2002 ontving u een reguliere voortgangsrapportage over het project Verbindingen en Meldkamerdomein (2002-2003, 25124 nr. 27). In deze rapportage heb ik, anders dan in mijn brief van 1-11-2002 (2002-2003, 25124 nr. 25), geen melding gemaakt van het feit dat er op dat moment nog altijd een belangrijk verschil van inzicht bestond met Tetraned, de leverancier van de C2000 infrastructuur, over het realiseren van de contractueel overeengekomen planning. In de voortgangsrapportage van december 2002 meldde ik u dat '...de planning van de landelijke uitrol van de C2000 infrastructuur en de invoering van GMS voor zover mogelijk binnen de contractuele afspraken met de leverancier en het projectbudget, in lijn wordt gebracht met de regionale planning'.
Tevens wordt daarin gemeld dat 'Naar het zich op dit moment laat aanzien kan de oorspronkelijk beoogde einddatum voor de oplevering van een landelijk dekkend netwerk nog worden gehaald'.

Vanaf juli 2002 is intensief overleg gevoerd met Tetraned. Aanleiding was de melding van de leverancier dat de contractueel afgesproken datum van 1 januari 2004 niet meer haalbaar zou zijn, als gevolg van het niet tijdig gereed krijgen van de opstelpunten. Gedurende deze gesprekken heeft Tetraned BZK niet kunnen overtuigen van de noodzaak om af te wijken van de vigerende planning. De door Tetraned geleverde argumenten op basis waarvan vertraging onvermijdelijk zou zijn, werden door BZK van de hand gewezen. Van een deugdelijke onderbouwing van de aangekondigde vertraging was in december 2002 nog geen sprake. Tijdens het onderhandelingsproces is voortdurend met de leverancier overlegd over toe te passen maatregelen die de contractueel vastgelegde einddatum van 1-1-2004 onveranderd zouden laten.

In januari 2003 wordt gemeld dat een vertraging blijkt te zijn opgetreden in de aanleg van de verbindingen tussen opstelpunten en schakelcentrales, en de verbindingen tussen meldkamers en schakelcentrales.
Overleg met de leveranciers van de vaste verbindingen (DTO/KPN) leidt uiteindelijk in maart jl. tot de onvermijdbare conclusie dat deze vertraging een aanpassing vergt van de planning van de landelijke uitrol.
Daarmee is het onderhandelingstraject -ook met Tetraned- een nieuwe fase ingegaan, waarin gezamenlijk gewerkt moet worden aan een nieuwe planning.

Inmiddels is duidelijk dat de uitrol van de infrastructuur met ongeveer een half jaar is vertraagd. De aanleg van de infrastructuur is nu in volle gang; het laatste deel ervan zal niet begin 2004 maar medio 2004 klaar zijn.
Gezien de onderlinge afhankelijkheid van de verschillende onderdelen van de planning, wordt momenteel een nieuw voorstel nauwkeurig doorgerekend.
De nieuwe landelijke planning zal nog deze maand in concept worden opgeleverd en worden voorgelegd aan de veiligheidsregio's. De landelijke planning en de regionale planningen dienen optimaal op elkaar aan te sluiten zodat helderheid ontstaat over de diverse data waarop de regio's feitelijk operationeel gaan.

Ondertussen bereiden de hulpverleningsdiensten zich voor op het gebruik van C2000. Begin juni zal de Centrale Post Ambulancevervoer Amsterdam gaan werken met C2000, in de zomer volgen de hulpverleningsdiensten in de regio Limburg-Zuid. De Koninklijke Marechaussee op Schiphol zal dit najaar C2000 in gebruik nemen.

In de eerst volgende reguliere voortgangsrapportage van 1 juli a.s. zal ik u de nieuwe planning kenbaar maken. Daarbij zal ik tevens nadrukkelijk ingaan op de haalbaarheid van deze planning voor de regio's en de resterende risico's. U zult dan tevens uitgebreid geïnformeerd worden over de financiële consequenties van de nieuwe planning. Momenteel worden maatregelen onderzocht om de kosten zoveel mogelijk te beperken, onder andere door een onderzoek naar de aansprakelijkheid.

DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES,

R.H. Hessing


---
Noot voor de redactie,