Gemeente Ede

nummer 119 / Ede, 16 mei 2003

B&W willen twee nieuwe scholen in Kernhem

Als het aan B&W ligt krijgen zowel de Vereniging Christelijk Nationaal Schoolonderwijs als de Stichting Katholiek Onderwijs Veluwe Vallei in Ede toestemming om in Kernhem een nieuwe school te stichten.

Beide schoolbesturen hebben een verzoek ingediend om een school in de wijk Kernhem op te nemen in het Plan van Nieuwe Scholen.

Om geld te krijgen voor de stichting van een nieuwe school moet de gemeenteraad eerst een plan vast stellen voor nieuwe scholen. De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen moet dit plan vervolgens goedkeuren. Het gaat nu om het Plan van nieuwe Scholen 2004/2005, 2005/2006 en 2006/2007. De besturen van CNS en SKOVV hebben verzoeken ingediend voor het opnemen in het eerste bekostigingsjaar van dit plan. De bekostiging begint dan vanaf 1 augustus 2004.

De Minister keurt in principe het Plan van nieuwe scholen goed als de daarin opgenomen scholen voldoen aan de stichtingsnormen. Deze normen zijn opgenomen in de Wet op het Primair onderwijs.

Volgens de letter van de wet moet bij de stichting van nieuwe scholen gekeken worden naar de belangstelling voor dat betreffende schooltype in de gehele gemeente. Op basis van die norm zou het niet mogelijk zijn een RK school in Kernhem te stichten. Daarom wil de gemeente in dit geval uitgaan van de belangstelling voor katholiek onderwijs in Ede-stad. In dat geval is ook de stichting van een katholieke school mogelijk.

Als de Minister het hier niet mee eens zou zijn, dan hoeft dit geen belemmering op te leveren voor de stichting van de tweede CNS-school in de wijk Kernhem.

Op dit moment zijn er in Kernhem al twee scholen gesticht, namelijk de openbare basisschool De Kern met 12 klassen en de 10-klassige protestants-christelijke school De Meander. Met de stichting van een katholieke school zijn alle drie de grote richtingen in onderwijsland in Kernhem vertegenwoordigd. Dit is in overeenstemming met eerder gemaakte afspraken.