Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
16 mei 2003

Bodemsaneringen sneller en goedkoper

Bodemsaneringen moeten sneller en goedkoper kunnen worden uitgevoerd. Dat staat in de wijziging van de Wet bodembescherming waar de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Van Geel van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer mee heeft ingestemd. De wijziging draagt bij aan de afspraak uit het 3de Nationaal Milieu Beleidsplan om de bodemverontreiniging in 2023 te beheersen.
Het voorstel bestaat uit drie belangrijke onderdelen. Allereerst worden de saneringen goedkoper gemaakt door de saneringsdoelstellingen aan te passen aan de functie van de bodem na de sanering. De tweede belangrijke aanpassing is het opnemen van een duidelijke saneringsplicht voor eigenaren en erfpachters van bedrijfsterreinen. Die plicht houdt in dat verontreinigingen op bedrijfsterreinen die voor 1 januari 1987 zijn ontstaan door de eigenaar of erfpachter binnen een bepaalde termijn moeten worden gesaneerd. Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer verstrekt hiervoor onder bepaalde voorwaarden subsidie. De regels daarvoor worden vastgelegd in een aparte subsidieregeling. Dit moet een einde maken aan veel - tijdrovende - juridische discussies die onder de huidige wet ontstaan tussen overheden en bedrijven over de saneringsplicht en de kosten daarvan. Wanneer niet aan die plicht wordt voldaan, kan de overheid de sanering afdwingen. Tenslotte krijgen de decentrale overheden meer mogelijkheden om hun saneringsprogramma's in te delen en te financieren. Waar voorheen de provincies en vier grote gemeenten per jaar een budget kregen toegewezen, wordt op grond van de nieuwe wettelijke regeling aan grotere gemeenten en de provincies vanaf 2005 op basis van een meerjarenplanning geld toegewezen voor een periode van vijf jaar.
Door de voorgestelde wetswijziging wordt het bestaande interim-beleid voor de sanering van verontreinigde bedrijfsterreinen in de wet verankerd. De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. RVD, 16.05.2003