Waterschap Groot Salland

Verbetering waterhuishouding 'Grote Hagen' bij Laag-Zuthem

Het bestuur van het Waterschap Groot Salland stelt ruim EUR 400.000 beschikbaar om de waterhuishouding in de Grote Hagen te verbeteren. Het gebied dat valt onder het landinrichtingsproject Salland-West ligt tussen Heino, Raalte en Laag-Zuthem.Voor verbetering van de waterhuishouding is in combinatie met een landschappelijke en natuurlijke invulling ongeveer 1,7 hectare grond beschikbaar om de watergangen anders in te richten.

Ondiep en breed
In het verleden zijn sloten om economische redenen diep en smal aangelegd. Onder normale omstandigheden is het watersysteem hierdoor te ruim en wordt teveel water afgevoerd. Hierdoor kan verdroging optreden. In tijden van veel regen en waterafvoer komt in het gebied echter wateroverlast voor als de transportcapaciteit te gering is. Om dit in de toekomst te voorkomen legt het waterschap de watergangen ondieper aan maar creëert voor de natte perioden extra bergingsruimte. In deze berging kan onder meer natuurontwikkeling plaatsvinden.

Geleidelijk
Het waterschapsbestuur voert deze manier van inrichten van het waterhuishoudkundig systeem geleidelijk in ca 80.000 ha van het totale beheersgebied in. Naar verwachting zal omstreeks het jaar 2015 10-15% van alle watergangen volgens de nieuwe inzichten zijn ingericht. Het tempo is mede afhankelijk van de subsidies die kunnen verkregen.

Europese subsidie
Het project in de Grote Hagen wordt voor 50% gesubsidieerd met Europees geld dat beschikbaar wordt gesteld voor integraal waterbeheer. Binnen dit zogenaamde Joint Approach for Managing Flooding-project werken vijf organisaties uit Nederland, Duitsland en Engeland, tot medio 2006 samen. Een drietal Nederlandse waterschappen, waaronder het waterschap Groot Salland, doen aan dit project mee.

Einde persbericht

---

Zwolle, 15 mei 2003

Verbetering waterhuishouding op landgoed Soeslo bij Zwolle

Het bestuur van het Waterschap Groot Salland stelt EUR 300.000 beschikbaar om de waterhuishouding op het cultuur historisch waardevolle landgoed Soeslo te verbeteren. Het landgoed dat ten westen van het dorp Wijthmen ligt, bestond al rond 1650 en valt in het huidige landinrichtingsproject Marshoek-Hoonhorst. Voor verbetering van de waterhuishouding en het inrichten van natuurvriendelijke oevers is vanuit de landinrichting 1,4 hectare grond beschikbaar voor een stroomgebied van ca. 140 hectare. Het waterschap gaat de watergangen anders inrichten.

Ondiep en breed
In het verleden zijn sloten om onder meer economische redenen diep en smal aangelegd. Onder normale omstandigheden is het watersysteem hierdoor te ruim en wordt teveel water afgevoerd. Hierdoor kan verdroging optreden. In tijden van veel regen en waterafvoer komt in het gebied echter wateroverlast voor als de transportcapaciteit te gering is. Om dit in de toekomst te voorkomen legt het waterschap de sloten ondieper aan maar creëert voor de natte perioden extra bergingsruimte. In deze berging kan bijvoorbeeld natuurontwikkeling plaatsvinden.

Geleidelijk
Het waterschapsbestuur voert deze manier van inrichten van de waterhuishoudkundig systeem geleidelijk in ca 80.000 hectare van het beheersgebied in. Naar verwachting zal omstreeks het jaar 2015 10-15% van alle watergangen volgens de nieuwe inzichten zijn ingericht. Het tempo is mede afhankelijk van de subsidies die kunnen verkregen.

Europese subsidie
Het project in Soeslo wordt voor 50% gesubsidieerd met Europees geld dat beschikbaar wordt gesteld voor integraal waterbeheer. Binnen dit zogenaamde Joint Approach for Managing Flooding-project werken vijf organisaties uit Nederland, Duitsland en Engeland,tot 2006 samen. Een drietal Nederlandse waterschappen, waaronder het waterschap Groot Salland, doen aan dit project mee.

Einde persbericht

---

Zwolle, 15 mei 2003

Herinrichting Oosterbroeks waterleiding kan beginnen

Het bestuur van het Waterschap Groot Salland stelt ruim EUR 800.000 beschikbaar voor de herinrichting van de Oosterbroeks waterleiding, het deel van deze wetering dat stroomt in de Raarhoek, ten noorden van het dorp Raalte. Dit deel van de Oosterbroeks waterleiding gaat over in de Raalter Wetering. Het gebied valt binnen de landinrichting Raarhoek-Veldhoek. Voor natuurontwikkeling is ongeveer 16,5 hectare grond beschikbaar. Voor verbetering van de waterhuishouding in combinatie met een natuurlijke invulling wil het waterschap ongeveer 8 hectare grond gebruiken, o.a. voor het anders inrichten van de watergangen.

Ondiep en breed
In het verleden zijn de watergangen onder meer om economische redenen diep en smal aangelegd. Onder normale omstandigheden is het watersysteem hierdoor te ruim en wordt teveel water afgevoerd. Hierdoor kan verdroging optreden. In tijden van veel regen en waterafvoer komt in het gebied echter wateroverlast voor als de transportcapaciteit te gering is. Om dit in de toekomst te voorkomen legt het waterschap de sloten ondieper aan maar creëert voor de natte perioden extra bergingsruimte. In deze berging kan bijvoorbeeld natuurontwikkeling plaatsvinden.

Geleidelijk
Het waterschapsbestuur voert deze manier van inrichten van het waterhuishoudkundig systeem geleidelijk in ca 80.000 hectare van het beheersgebied in. Naar verwachting zal omstreeks het jaar 2015 10-15% van alle watergangen volgens de nieuwe inzichten zijn ingericht. Het tempo is mede afhankelijk van de subsidies die kunnen verkregen.

Europese subsidie
De herinrichting van de Oosterbroeks waterleiding wordt voor 50% gesubsidieerd met Europees geld dat beschikbaar wordt gesteld voor integraal waterbeheer. Binnen dit zogenaamde Joint Approach for Managing Flooding-project werken vijf organisaties uit Nederland, Duitsland en Engeland, tot medio 2006 samen. Een drietal Nederlandse waterschappen, waaronder het waterschap Groot Salland, doen aan dit project mee.

Einde persbericht

---

Zwolle, 15 mei 2003