Gemeente Winterswijk


15 mei 2003
Burgerinitiatieven winterswijk structureel

Winterswijk - De gemeente Winterswijk gaat de komende jaren verder met het concept burgerinitiatieven dat vorig jaar is gestart. In 2003 trekt de gemeente 15.000 Euro uit voor het plan. Aanvragers kunnen tot 30 juni een initiatief indienen.

Het plan burgerinitiatieven is vorig jaar gestart als waarderingsinstrument voor groepen en mensen die zich inzetten voor de samenleving. Met het geld worden bepaalde projecten gefinancierd als veiligheid en sociale samenhang van de straat, wijk of gemeenschap van de aanvragers.
Het subsidiejaar wordt in twee perioden verdeeld. Mensen die in aanmerking willen komen voor subsidie in het eerste halfjaar moeten voor 30 juni hun voorstel indienen bij de raadsgriffier van de gemeente Winterswijk.
Eenmaal per maand wijst de gemeente Winterswijk de burgers via de Winterswijks Weekkrant op de mogelijkheid om zogenaamde burgerinitiatieven in te dienen. Bij de publicatie worden ook door de Raad vastgestelde criteria beschreven waaraan een aanvraag moet voldoen. Elk initiatief wordt door een aparte werkgroep die bestaat uit drie raadsleden bekeken. Deze werkgroep bestaat uit de heren D.J.E. Lievers (D'66 en voorzitter van de werkgroep), W.J. de Graaff (CDA) en H.W. Wiggers (VVD). De werkgroep doet vervolgens een voorstel aan de gemeenteraad om het beschikbare subsidiebedrag ad 15.000,-- te verdelen over de aanvragers.
Het burgerinitiatief dient geen individu of commerciële instelling. Ook moet de aanvrager aantonen dat hij of zij zich daadwerkelijk inzet voor het initiatief. Daarnaast moet maximaal twaalf maanden na de indiening van het plan een begin worden gemaakt met de uitvoering er van.

Vorig jaar werd er totaal 11.344 Euro verdeeld onder een vijftal comités.
Comité Jasmijnlaan kreeg 3570 Euro voor de renovatie van bestaande speeltoestellen en zitbanken. Ook worden er nieuwe speeltoestellen geplaatst. In 2003 wordt dit project afgerond.
Comité Kobstederstraat kreeg 205 Euro aan financiële ondersteuning als waardering voor de zelfwerkzaamheid, in de kosten van materiaal, graszaad en kustmest voor het plantsoenonderhoud. Comité Dahliastraat ontving 3570 Euro voor het plaatsen van verplaatsbare bloembakken met als doel de verkeerssnelheid omlaag te brengen.
Comité omgeving Beatrixschool kreeg eveneens 3570 Euro voor een nieuwe speelvoorziening in de buurt.
Comité Strandbad ontving 432 Euro als ondersteuning voor de dagelijkse activiteiten van de actiegroep.

Bent u betrokken bij een initiatief waarvan u denkt dat dit misschien voor subsidie in aanmerking komt, meld dit dan bij de gemeente. U kunt uw aanmelding toezenden aan de raadsgriffier, postbus 101, 7100 AC Winterswijk (tel. 0543-545512).
Voor nadere inlichtingen kunt u tevens terecht bij de voorzitter van de werkgroep, de heer Lievers. Hij is bereikbaar op tel. 0543-461970.