Gemeente Winterswijk


15 mei 2003
Aanscherping brandpreventiebleid bestaande bouw winterswijk

Winterswijk - Bestaande gebouwen die worden verbouwd, gerenoveerd of een gebruiksvergunning nodig hebben, moeten voortaan voldoen aan strengere regels. Wat de plannen precies zijn, staat beschreven in de nota 'Brandpreventiebeleid bestaande bouw Regio Achterhoek die door de gemeente Winterswijk als gemeentelijk beleid is vastgesteld. Met het nieuwe (landelijke) beleidsplan scherpt de gemeente Winterswijk de brandveiligheidseisen verder aan.

Momenteel is de algemene beleidslijn zo dat bij verbouwing of renovatie van bestaande gebouwen de gemeente kan kiezen tussen het 'niveau nieuwbouw' of 'bestaande bouw'. Met de nota 'Brandpreventiebeleid bestaande bouw valt die keuze tussen 'niveau nieuwbouw' of 'bestaande bouw' weg.
Eigenaren/gebruikers die een bestaand pand gaan verbouwen, renoveren of het gebruik van het pand wijzigen, moeten op sommige punten voortaan voldoen aan de eisen die gelden voor nieuwbouw. In ieder geval moeten zij er na streven die eisen zo dicht mogelijk te benaderen.
Ook schept de nieuwe nota meer duidelijkheid aan de eigenaren/gebruikers. Er is een programma opgesteld waarin staat waar iedere gebouwsoort aan moet voldoen. Dit om de veiligheid van zowel de eigenaren/gebruikers van het pand als de brandweer beter te waarborgen. Bij maatregelen ten gunste van de veiligheid kan worden gedacht aan het aanbrengen van brandwerende scheidingen zodat de brand niet snel kan uitbreiden, of overslaan naar een naastgelegen pand. Een ander voorbeeld is brandblusmiddelen aanbrengen in het bestaande pand en eventueel reeds geplaatste brandblusapparaten aanpassen aan de eis van deze tijd. Ook toepassing van brandwerende afwerkmaterialen is een prioriteit.
De eisen die gelden voor het niveau bestaande bouw, daterend uit de bouwregelgeving van 1930, liggen beduidend lager dan de huidige nieuwbouweisen. En uit oogpunt van de brandveiligheid zijn die eisen absoluut onvoldoende. De huidige nieuwbouweisen in het Bouwbesluit worden door de wetgever als minimum aanvaardbaar niveau beschouwd.

Het 'Brandpreventiebeleid bestaande bouw Regio Achterhoek' is afgeleid van het zogenaamde 'Amsterdams model'. Dit model is op verzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en koninkrijkrelaties door het Nederlands Instituut Brandweer (NIBRA) aan de Nederlandse gemeenten aangeboden. De Regionale Brandweer Achterhoek heeft dit zogenaamde 'Amsterdams model' dat is gebaseerd op de stedelijke situatie aangepast aan de situatie in de achterhoek.
Het invoeren van de nieuwe plannen zal in sommige gevallen tot een extra verhoging van te maken kosten leiden voor de gebruiker/eigenaar van een bestaand pand. Hoe hoog die kosten zullen zijn, zal per gebouw verschillen en is volgens G.Gerritsen, technisch medewerker op de afdeling Volkshuisvesting/Bouw- en Woningtoezicht bij de gemeente Winterswijk op voorhand moeilijk in te schatten.