FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten: werkgevers vertroebelen pensioenvraagstuk

FNV Bondgenoten vindt dat een aantal werkgevers moedwillig de discussie over de pensioenen in de CAO-onderhandelingen vertroebelt. Ze proberen de rekening van de waardevermindering van de ondernemingspensioenfondsen bij de werknemers neer te leggen en beroepen zich daarbij op boekhoudregels. Zowel bij AKZO Nobel waar afgelopen week de onderhandelingen werden afgebroken, als bij Philips waar vandaag en maandag verder wordt onderhandeld, willen de werkgevers de risico's en de kosten bij de werknemer neerleggen.

'De werkgevers gebruiken de boekhoudregels als rookgordijn. Daarom zou de schoonmaak op de balans nodig zijn. Maar dat is onzin', aldus Anja Jongbloed, arbeidsvoorwaardencoördinator van FNV Bondgenoten. 'Die regels hebben niets, maar dan ook niets met de
verslechteringsvoorstellen te maken. Die regels zijn er al vijf jaar'.

Het probleem voor bedrijven is dat het ondernemingspensioenfonds (OPF) teveel op het eigen vermogen drukt. Dat komt doordat de waarde van het pensioenfonds door de lage beurskoersen is verminderd. Hierdoor is ook het eigen vermogen minder geworden. Zo wordt het duurder voor de bedrijven om leningen te krijgen. 'In de tijden dat het economisch goed ging, was het precies andersom', aldus Jongbloed, 'hoge aandelenkoersen betekenden een groter vermogen voor het OPF en dus een betere balanspositie voor het bedrijf. Daar hebben de werkgevers toen van geprofiteerd, dus moeten ze nu niet zeuren'. Daarnaast hebben bedrijven de hoge aandelenkoersen van de afgelopen jaren aangegrepen om zelf geen premie te hoeven storten: 'Het fonds groeide toch wel door de koerswinst', zegt Jongbloed. 'Maar nu gaat dat niet meer en moeten de werkgevers gewoon weer premie storten. Dat betekent extra kosten voor ze en dat vinden ze niet leuk. Dat begrijp ik wel. Maar ze moeten die rekening niet via de CAO-onderhandelingen in de vorm van allerhande verslechteringsvoorstellen voor de pensioenregeling bij de werknemer neerleggen. Daar werken wij niet aan mee. Wij willen wel meedenken over de problemen op de lange termijn waar alle pensioenfondsen op dit moment mee kampen, zoals bijvoorbeeld de vergrijzing. Daar moeten we samen met werkgevers een oplossing voor vinden'.