Gemeente Waalre


Jongerenontmoetingsplaats Waalre-dorp

JONGERENONTMOETINGSPLAATS WAALRE-DORP OP HOEK ONZE LIEVE

VROUWEDIJK/HEISTRAAT

B&W hebben besloten om op het veld direct ten zuiden van de aansluiting van de Heistraat op de Onze Lieve Vrouwedijk een jongerenontmoetingsplaats (JOP) in te richten. De JOP komt daar voor een proefperiode van maximaal één jaar. Als het experiment slaagt, zal vervolgens - in verband met woningbouwplannen op de proeflocatie - een nieuwe en vaste plek voor de JOP in Waalre-dorp worden gezocht.

Over het gebruik e.d. van de JOP worden afspraken vastgelegd tussen jongeren, jeugdwerk, politie en gemeente. Omwonenden van de locatie worden via een informatiebijeenkomst geïnformeerd over de 'ins en outs' van de JOP.

Achtergronden
De JOP aan de Onze Lieve Vrouwedijk moet de jongeren, die momenteel samenkomen in Winkelcentrum De Bus, een alternatieve 'hangplek' bieden, zodat aan- en omwonenden van De Bus minder overlast ervaren van deze jeugd. Het initiatief om te komen tot een JOP werd mede door de jongeren zelf genomen. Zij hebben daarbij aangegeven te willen meedenken over en - in uitvoerende zin - meewerken aan de realisatie van een JOP in Waalre-dorp.

Locatie en inrichting
Volgens jongeren, jeugdwerk, politie en gemeente is de gekozen locatie om een aantal redenen geschikt als JOP. Zo is de locatie - informeel - al in gebruik als hangplek, is er slechts één direct omwonende en is er sprake van enig sociaal toezicht, omdat de plek zichtbaar is vanaf de weg. Voor de inrichting van de JOP is een werkbudget van e 3.500,- beschikbaar. De exacte inrichting van de JOP moet nog worden bepaald. Hij dient in ieder geval schuilgelegenheid te bieden, bijvoorbeeld in de vorm van een container, en een of meer afvalbakken. Het voetbalveld dat reeds op het terrein aanwezig is, moet voor iedereen te gebruiken blijven. Naar verwachting kan de JOP komende zomer in gebruik worden genomen.

Afspraken
Voorwaarde voor de realisatie van de JOP is dat alle betrokken partijen (jongeren, jeugdwerk, politie, gemeente) zich binden aan afspraken over het gebruik en het onderhoud daarvan, maar ook over de onderlinge contacten. Deze rechten en plichten worden vervat in een overeenkomst (zie de bijlage voor het concept van deze overeenkomst), die door alle partijen moet worden ondertekend. In de overeenkomst staan tevens de consequenties vermeld van het overtreden van afspraken.

Procedure tijdelijke vrijstelling
Om de JOP bestemmingsplantechnisch te kunnen realiseren, moet een tijdelijke vrijstellings-procedure op basis van artikel 17 van de Wet op de ruimtelijke ordening worden doorlopen. Op grond van de geldende bestemming mag op de beoogde locatie namelijk geen JOP worden ingericht. De vrijstelling van het bestemmingsplan zou dan gelden voor één jaar. Met betrekking tot een vrijstelling op basis van artikel 17 WRO gelden de gebruikelijke bezwaar- en beroepsmogelijkheden.
---