Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Flinke stijging aantal meldingen kindermishandeling

Vorig jaar is het aantal meldingen van kindermishandeling in Nederland met 19,5 procent gestegen. De
Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK's) kregen in totaal 7212 meldingen binnen. Het jaar ervoor waren dat er nog 6027, zo meldt de organisatie vandaag.

Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) is de centrale instantie voor het vragen van advies over of het melden van kindermishandeling. Elke provincie en grootstedelijke regio heeft zijn eigen AMK.

Adviesvragen

De meldpunten kregen in 2002 18.162 adviesvragen over vermoedens van kindermishandeling binnen. Dat is bijna 5 procent meer dan het jaar ervoor. In totaal werden de AMK's benaderd over 25.374 gezinnen, eveneens een stijging van 8,5 procent.

Naast lichamelijk geweld houdt kindermishandeling ook psychisch geweld, verwaarlozing en seksueel misbruik in. In Nederland worden jaarlijks vermoedelijk tussen de 50.000 en 80.000 kinderen door hun ouders mishandeld. Ongeveer vijftig kinderen overlijden aan de gevolgen daarvan.

De Advies- en Meldpunten Kindermishandeling zitten verspreid door heel Nederland, in Alkmaar, Amsterdam, Assen, Lelystad, Leeuwarden, Arnhem, Groningen, Maastricht, Venlo, Helmond, Almelo, Utrecht, Breda en Rotterdam.

* De Advies- en Meldpunten Kindermishandeling zijn bereikbaar via het landelijke telefoonnummer: 0900 - 123 123 0 (12 cent / 6 eurocent per minuut).

---


---

Laatst gewijzigd: 16-05-2003