Provincie Drenthe

Provincie begint voorlichtingsactie Aanpassingen nodig in autodemontage

Assen, 16 mei 2003
Persberichtnummer 03-076



Drenthe begint een voorlichtingsactie over de gevolgen van de landelijke regeling "Besluit beheer autowrakken" (Bba) voor de autodemontagebedrijven in de provincie. Gedeputeerde staten hebben besloten tot de actie, omdat de inwerkingtreding van het besluit een aanpassing van de vergunningen voor eerdergenoemde sector noodzakelijk maakt. Dat kan gevolgen hebben voor de manier van werken in een aantal Drentse autodemontagebedrijven.

De provincie heeft in 1999 drieëntwintig van de toen zesentwintig autodemontagebedrijven in Drenthe een nieuwe vergunning verleend met een looptijd van tien jaar. Daarbij is vooruitgelopen op de Europese richtlijn, die een jaar later is ingegaan. Alle destijds verstrekte vergunningen zijn dan ook in overeenstemming met de Europese eisen op dit gebied. Het vorig jaar van kracht geworden "Besluit beheer autowrakken" gaat evenwel verder. Het Bba en de Europese richtlijn gaan er beide van uit dat uiteindelijk 95 procent van het autowrak wordt gerecycled. Brussel wil, dat dit doel in 2015 is bereikt, terwijl Nederland 2007 nastreeft. Daarnaast schrijft het Bba voor, dat autowrakken in een inrichting volledig worden gedemonteerd. Daarmee wordt de werkwijze gevolgd, die de stichting "Autorecycling Nederland" (ARN) haar deelnemers voorschrijft.

GS van Drenthe streven ernaar de aanpassingen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Om dit te realiseren, zullen provinciale toezichthouders en vergunningverleners de komende periode alle drieëntwintig autodemontagebedrijven persoonlijk bezoeken. Met de bedrijfsleiding wordt besproken welke consequenties de gewijzigde wet- en regelgeving heeft voor het betrokken bedrijf, hoe de bedrijfsvoering - indien noodzakelijk - binnen een redelijke termijn kan worden aangepast en wat hiervan de consequenties zijn voor de onderliggende vergunning.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl