Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-120

Den Haag, 16 mei 2003

Kiesgroepoverleg IMF/Wereldbank in teken van ontwikkeling financiële sector

Minister Hoogervorst woont dit weekeinde het kiesgroepoverleg van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank in Macedonië bij. Het jaarlijks overleg staat deze keer in het teken van de ontwikkeling van de financiële sector, met name in landen die bezig zijn met de overgang naar een vrije-markteconomie. Hoogervorst zal gesprekken voeren met vertegenwoordigers van de kiesgroeplanden. Ook de staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne, en de president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, zullen bij het overleg aanwezig zijn. Tijdens de bijeenkomst zullen de Nederlandse bewindvoerders van IMF en WB, Jeroen Kremers en Ad Melkert, toelichting geven op hun activiteiten bij resp. het IMF en de Wereldbank, en worden de goede banden met onze kiesgroeplanden aangehaald.

IMF en Wereldbank zijn samenwerkingsverbanden van (vrijwel) alle landen ter wereld. Het IMF heeft als doel heeft het bevorderen van internationale monetaire samenwerking, stabiliteit van wisselkoersen en economische groei. De Wereldbank heeft als doel het verminderen van de armoede in de wereld. Alle lidstaten zijn vertegenwoordigd in het bestuur van IMF en WB. Niet alle landen hebben echter zelf zitting in het dagelijks bestuur, omdat dat met zoveel landen niet werkbaar zou zijn. Sommige landen zitten daarom in een kiesgroep en worden vertegenwoordigd door een ander land. Nederland is voorzitter van zo'n kiesgroep en vertegenwoordigt, naast Nederland, de volgende 11 landen: Armenië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Georgië, Israël, Kroatië, Macedonië, Moldavië, Oekraïne, Roemenië.

Het onderwerp 'ontwikkeling van de financiële sector' is ook voor Nederland van groot belang. Het IMF en de Wereldbank bezoeken periodiek landen in het kader van het Financial Sector Assessment Programme. Daarbij wordt de financiële sector in een land onder de loep genomen. Nederland zal in de loop van dit jaar zelf zo'n assessment ondergaan en het is nuttig om te horen wat de ervaring is van de kiesgroeplanden, waarvan sommigen onlangs zo'n assessment zelf hebben ondergaan.