Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Azië en Oceanië

Afdeling Zuidoost-Azië en Oceanië

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

16 mei 2003

Behandeld

Max Valstar


Kenmerk

DAO-277/03

Telefoon

070 - 348 6055 / 7061


Blad


1/3


Fax


070 - 348 5323



Bijlage(n)


1


E-Mail

max.valstar@minbuza.nl


Betreft

Beantwoording vragen van het lid Van Bommel over vlagvertoon op de Molukken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over vlagvertoon op de Molukken. Deze vragen werden ingezonden op 22 april 2003 met kenmerk 2020310660.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over vlagvertoon op de Molukken.

Vraag 1
Bent u van mening dat het aanhangers van de RMS geoorloofd is in de Molukken voor hun politieke opvattingen uit te komen? Zo ja, wilt u de Indonesische autoriteiten daarvan melding maken? Indien nee, waarom niet?

Antwoord
Ja, maar met dien verstande dat bij de keuze voor de manier waarop zij dat doen rust en orde op de Molukken bewaard dienen te blijven. Ik neem aan dat u met uw vraag doelt op de recente opdracht van de burgemeester van Ambon stad om iedereen die de RMS-vlag hijst te arresteren. Met verwijzing naar mijn antwoord op de tweede vraag van het lid Haverkamp (Kamervragen 2002-2003, vraagnr. 2020310420) verzeker ik u nogmaals dat de Nederlandse regering Indonesië blijft aanspreken op haar verplichtingen omtrent het vredesproces en het handhaven van rust en orde op de Molukken. In dat kader acht ik de maatregel van de Indonesische autoriteiten niet a priori verwerpelijk.

Vraag 2
Hoe beoordeelt u de situatie van het Malino II proces naar aanleiding van berichten over een vlagverbod? Is er volgens u aanleiding tot maatregelen tegen diverse politieke groepen? Zo ja, welke groepen en waarom?

Antwoord
Het Malino II-proces staat niet onder druk; het is al ruim een half jaar vrij rustig op Ambon. Dit stemt de Indonesische regering optimistisch over de terugkeermogelijkheden voor de ontheemden, die nu ook spontaan terugkomen.

Naar mijn oordeel is er geen aanleiding tot maatregelen tegen specifieke politieke groeperingen.

===