MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

16-05-2003
Nationale Winkelraad: Bijenkorf ten onrechte in Bataviastad De Nationale Winkelraad van MKB-Nederland is verontwaardigd dat zich een Factory Outlet van de Bijenkorf heeft kunnen vestigen in Batavia Stad. Onmogelijk kan worden volgehouden dat het hier om fabriekspartijen gaat. Juist om die reden heeft de locatie Bataviastad een specifieke detailhandels-bestemming gekregen, waarvan het type vestiging bovendien contractueel tussen projectontwikkelaar en gemeente is vastgelegd.

De gemeente Lelystad is bereid gebleken dit contract tijdelijk ten behoeve van een outlet van Bijenkorf open te breken, onder de toezegging van Vendex Kbb dat zij mogelijke investeringen in het centrum van Lelystad zullen onderzoeken. Deze magere toezegging heeft ertoe geleid dat Lelystad overstag gaat.

De Nationale Winkelraad heeft geen bezwaar tegen het fenomeen Factory Outlet Centre, mits bij vestiging wordt voldaan aan alle eisen die ook gelden voor de reguliere detailhandel en de outlet lokatie de bestaande distributiestructuur versterkt.

Bataviastad is van het begin af aan een dubieus project geweest, aangezien de geïsoleerde lokatie van Bataviastad niet aansluit op de binnenstedelijke ontwikkeling van Lelystad zelf, maar daarmee concureert.

De komst van een Factory Outlet Centre van de Bijenkorf in Bataviastad is een precedent, dat de sluis openzet voor detailhandelsbedrijven die thuis horen in de winkelcentra en de binnensteden. Bovendien bewijst deze ontwikkeling dat de uit Amerika geïmporteerde formule van Outlet Centra in Nederland niet of nauwelijks levensvatbaar is en afbreuk doet aan de ontwikkelingen van de binnenstad.