Keuringsdienst van Waren

Nieuws

Waterjojo is gevaarlijk

Datum: 16-5-03

De waterjojo is op dit moment een rage onder kinderen. Onderzoek van de VWA/Keuringsdienst van Waren heeft echter uitgewezen dat deze jojo`s gevaarlijk zijn wegens verstikkingsgevaar. De handel in deze waterjojo`s is dan ook verboden.

Bij het spelen kan het elastische koord van de jojo gemakkelijk uitrekken tot meer dan 1.5 meter. Dit uitgerekte koord kan bij het "inhalen" van de jojo om de keel van het kind slaan. Door het "inkrimpen" van het elastische koord kunnen vervolgens relatief hoge krachten ontstaan. Omdat het koord moeilijk te verwijderen is, dreigt hierdoor gevaar voor verstikking.

De verkoopkanalen van deze jojo`s blijken erg ondoorzichtig; merken en partijcodes ontbreken en veel producten zijn doorverhandeld tussen handelaren. De grote speelgoedimporteurs hebben de jojo inmiddels uit de handel genomen. Het blijkt echter dat de waterjojo op tal van andere plaatsen nog verkocht wordt buiten de speelgoedketen om.

De VWA/Keuringsdienst van Waren wil er nogmaals nadrukkelijk op wijzen dat deze jojo`s gevaarlijk zijn en dat de handel hierin verboden is. Indien de controleurs van de VWA/Keuringsdienst van Waren nog partijen jojo`s in de handel aantreffen dan volgt onmiddelijk inbeslagname en een forse boete.

foto: parkiet