Gemeente Dordrecht


---

Gemeente en Federatie akkoord over herinrichting speeltuinen

Vincent Brinkhof
De gemeente en de Federatie van Wijk- en Speeltuinverenigingen hebben een akkoord over de aanpak en renovatie van alle acht speeltuinen in de komende drie jaar. Voor de speeltuinen 't Wantij en Crabbehof is EUR 5000 extra beschikbaar om zomeractiviteiten te organiseren voor de kinderen. Met de herinrichting is bijna EUR 1 miljoen gemoeid. Een groot deel komt van de gemeente en de speeltuinen. Voor het resterende bedrag doen de speeltuinverenigingen een beroep op de Fondsen Samen Buiten Spelen. De renovatie kan van start zodra er geld beschikbaar komt van de fondsen.

Binnen nu en drie jaar worden alle acht de speeltuinen gerenoveerd. De gemeente heeft hiermee het advies van de Werkgroep Investeringsimpuls Speeltuinen overgenomen. 't Wantij, Crabbehof en Oosterkwartier komen als eerste in aanmerking voor renovatie en herinrichting. Alle speeltuinen worden toegankelijk en bereikbaar voor kinderen met een handicap. Ook komen er voor deze kinderen speciale toestellen. Daarnaast gaan de speeltuinen veel meer dan nu samenwerken met actieve organisaties in de wijken.

Wethouder Spigt (Welzijn) is tevreden over de resultaten: 'Al was het mooier geweest als de plannen eerder van start hadden kunnen gaan. Er liggen nu haalbare en realistische plannen voor de speeltuinen die straks ook toegankelijk zijn voor gehandicapte kinderen. Dit alles mede dankzij de inzet van besturen en enthousiaste vrijwilligers die in de wijken mooie speeltuinen neerzetten'.

Ook Bart de Bruijn, secretaris van de Federatie Wijk- en Speeltuinverenigingen is tevreden over de bereikte resultaten. `Natuurlijk hadden we gehoopt nog voor het speelseizoen met de renovatie van de speeltuinen te beginnen. Maar de materie is ingewikkelder dan we dachten. We hebben nu goede afspraken waar iedereen achter kan staan'.

Volgorde
De volgorde van renovatie is zo bepaald omdat in speeltuin 't Wantij afgelopen zomer al een grote kaalslag heeft plaatsgevonden. Ook in speeltuin Crabbehof zijn veel speeltoestellen verwijderd vanwege veiligheidseisen. In verband met het 50-jarig bestaan van speeltuin Oosterkwartier in 2004, is besloten deze voorrang te geven in het renovatieproces. In de tweede ronde worden de speeltuinen Wielwijk, Stadspolders en Victorie opgeknapt. In de laatste fase komen Brouwersdijk en Zeehavenkwartier aan de beurt.

Speeltuinen zijn voorzieningen die een bijdrage leveren aan de sociale kwaliteit en de leefbaarheid van de stad.