NU'91

Gezamenlijk bericht van VAZ en centrales aan medewerkers inzake toepassing tussenschalen functiefamilie V&V

Aan de medewerkers,

Door middel van deze circulaire willen wij u nader informeren over de toepassing van de tussenschalen in de functiefamilie Verpleging en Verzorging, en de nadere afspraken die daarover zijn gemaakt.

Tussenschalen

Het systeem FUWAVAZ (Functiewaarderingssysteem Vereniging Academische Ziekenhuizen) is in nauw overleg met en samenwerking tussen VAZ en centrales tot stand gekomen.

Er is de afgelopen jaren hard gewerkt aan het bouwen van een nieuw systeem van functiewaardering, dat meer aansluit bij de functies zoals die voorkomen in academische ziekenhuizen/UMCs.

Kort voor afronding van het project is op aandrang van centrales voor de functiefamilie Verpleging en Verzorging besloten om tussenschalen in te voeren , en wel schaal 8a en schaal 9a. Deze tussenschalen gelden niet voor de overige zeven functiefamilies.

Hiermee wordt het mogelijk gemaakt om loopbaanontwikkeling in uitvoerende verpleegkundige functies aan het bed ook zichtbaar te maken in verschillende salarisschalen.

Interpretatieverschil

De afspraken over de tussenschalen zijn vervolgens verwerkt in de beschrijving van nieuwe normfuncties 8a en 9a. Vervolgens is in het gezamenlijk platform Fuwaforum verschil van mening gebleken over de systeemteksten en de toepassing daarvan.

De problematiek hangt samen met het feit dat het op het laatste moment afspreken van tussenschalen niet betekent dat in ieder academisch ziekenhuis/UMC van de één op de andere dag functiedifferentiatie is doorgevoerd. Alle academische ziekenhuizen/UMCs zijn bezig voor de all round uitvoerende verpleegkundige functies functiedifferentiatie door te voeren, maar de één is (bijna) klaar, terwijl de ander nog in de beginfase zit.

Dit betekent dat in sommige academische ziekenhuizen/UMCs de technische omzetting van de invoering van Fuwavaz en functiedifferentiatie na elkaar zullen plaatsvinden.

Oplossing interpretatieverschil

Na in Fuwaforum tot een oplossing te zijn gekomen is een en ander voorgelegd aan de formele onderhandelingstafel, LOAZ genaamd, en wel op 15 mei. Op deze bijeenkomst zijn partijen tot een akkoord gekomen en is het volgende afgesproken:

Normale Fuwavaz-regels van toepassing op tussenschalen.

Allereerst is vastgesteld dat voor de tussenschalen de gewone FUWAVAZ regels gelden. Dit betekent dat op een functie een normfunctie van toepassing kan worden verklaard, indien de werkzaamheden daarin in voldoende mate kunnen worden ondergebracht, dan wel dat een reeds bestaande functiebeschrijving wordt gewaardeerd met FUWAVAZ. Deze technische omzetting moet vóór uiterlijk 1 januari 2005 plaats vinden, en geschiedt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2003 (de feitelijke invoeringsdatum van het nieuwe functiewaarderingssysteem).

Functiedifferentiatie.

Daar waar nog geen besluit is genomen tot functiedifferentiatie, zal dit na advisering van de Ondernemingsraad of onderdeelcommissie alsnog kunnen plaatsvinden. De uitvoering zal dan met inachtneming van de reorganisatiecode geschieden na de technische omzetting.

Perspectief/garantie Fuwavaz is leidend.

Vanwege de technische omzetting zal een aantal medewerkers een perspectiefgarantie/ schaalgarantie ontvangen (recht op maximale uitloop in de salarisschaal), en er zullen ook medewerkers zijn die ingepast worden in een hogere salarisschaal.

Wanneer deze zelfde mensen vervolgens vanwege functiedifferentiatie in een lagere schaal terecht zouden komen, dan zou men de perspectiefgarantie/schaalgarantie, die men net had ontvangen, dan wel het uitzicht op een hoger maximum salaris weer moeten inleveren.

Dit heeft alles te maken met het feit dat de salarisgaranties bij de invoering van FUWAVAZ voor medewerkers gunstiger zijn dan bij reorganisaties, waar een salarisgarantie geldt (huidig salarisniveau, maar geen maximum salarisschaal, wordt gegarandeerd).

Het is niet de bedoeling van CAO partijen dat dit gebeurt. Daarom geldt een bijzondere afspraak dat reorganisaties/functiedifferentiatie die voortvloeien uit de invoering van FUWAVAZ niet eerdere garanties in het kader van invoering van FUWAVAZ doorkruisen. Met andere woorden betekent dit dat medewerkers hun eerder verkregen perspectiefgarantie/schaalgarantie, dan wel hogere inschaling, behouden. Deze afspraak geldt niet voor alle reorganisaties, maar uitsluitend voor reorganisaties die voortvloeien uit FUWAVAZ.

Deze aparte afspraak is van toepassing op medewerkers die in dienst zijn op 1 januari 2003 (de feitelijke invoeringsdatum van FUWAVAZ), en deze afspraak geldt in principe tot 1 januari 2005 (de uiterlijke datum waarop een medewerker een inpassingsbesluit FUWAVAZ ontvangt).

Mocht in de nabije toekomst over de toepassing van deze afspraak verschil van mening bestaan, dan zal eerst getracht worden dit in het gezamenlijk overlegplatform Fuwaforum op te lossen.

Zowel VAZ als centrales hopen dat met deze nadere afspraken de invoering van FUWAVAZ zorgvuldig zal verlopen.

Wij hopen u met deze circulaire vooralsnog voldoende te hebben geïnformeerd.

Utrecht, 16 mei 2003

AC (Ambtenarencentrum), Brigitte Sprokholt

ACOP (Abvakabo FNV), Arno Lammeretz

CCOOP (CNV Publieke Zaak), Willem-Jelle Berg en Janny van den Doel

CMHF (De Unie Zorg en Welzijn, NU91), Hubert Vankan en Wim Hovestad

VAZ (Vereniging Academische Ziekenhuizen)