Ingezonden persbericht


Persbericht 16 mei 2003

Aan: de Nieuwsredactie

Nieuwe burgemeester krijgt Vrijplaatspakket

Net als veel andere Leidse ingezetenen zal ook Vrijplaats Koppenhinksteeg zich vandaag voorstellen aan burgemeester Lenferink. Tijdens de kennismakingsreceptie op het stadhuis zullen de vrijplaatsorganisaties de burgemeester op de hoogte brengen van de bloeiende idealistische projecten in 34 jaar oude Vrijplaats Koppenhinksteeg. De burgemeester zal ook worden uitgenodigd om een kijkje te komen nemen tijdens de Leidse Vrijplaats Tiendaagse, die toevallig ook vandaag van start gaat. Vrijplaatsinitiatieven zoals de Weggeefwinkel en cultureel centrum Bar&Boos zullen de burgemeester een speciaal voor hem samengesteld Vrijplaatspakket aanbieden. In dit pakket zit onder meer een tegoedbon voor een half uur gratis winkelen in de Weggeefwinkel, een bon voor een gratis Djembé les in Bar&Boos, een gratis Tai Chi les in de Hong Ying school (boven Bar&Boos), een gratis maaltijd in eetcafé Las Vegas, een gratis kop soep in de Dak- en thuislozen-lounge van Bar&Boos en nog veel meer.

Wat ook in het vrijplaatspakket zit is het door project-begeleidingsbureau V.O.F. de Verandering en in opdracht van Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg gemaakte financieringsplan voor legalisatie van de Vrijplaats. V.O.F. de Verandering heeft door het hele land de afgelopen jaren tientallen, soortgelijke projecten succesvol begeleid. Toevallig heeft V.O.F de Verandering juist deze week van Wethouder Pechtold de opdracht gekregen de ateliernota uit te voeren.

Het college wil helaas tot nu toe niet eens praten over legalisatie van Vrijplaats Koppenhinksteeg. Ze wil daarentegen de Vrijplaats ontruimen om in de panden 11 luxe appartementen en bedrijfsruimten te bouwen. Tegen dit plan is door 650 mensen bezwaar aangetekend. De bezwaarmakers vinden dat de Vrijplaats Koppenhinksteeg een unieke bijdrage levert aan de sociale en culturele infrastructuur van de binnenstad.

Het aantreden van de nieuwe burgemeester lijkt de vrijplaatsorganisaties een goed moment om deze zaak onder de aandacht van de burgemeester te brengen.

Einde persbericht

Van: Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg
Postbus 2228
2301 CE Leiden
http://www.koppenhinksteeg.nl tel: 06 52408960