Gemeente Nieuwegein

Gemeente Nieuwegein sluit boekjaar 2002 positief af

Het college van B&W heeft de jaarrekening en het jaarverslag over 2002 vastgesteld. In het jaarverslag en de jaarrekening legt het college van burgemeester en wethouders verantwoording af over het financiële beleid en beheer. In het jaarverslag wordt uitgebreid ingegaan op de ontwikkelingen in het afgelopen jaar. In de jaarrekening wordt per taakveld verantwoording afgelegd over het in 2002 gevoerde financiële beleid en beheer. De jaarstukken zullen in de raadsvergadering van juni 2002 aan de gemeenteraad ter goedkeuring worden aangeboden.

Het boekjaar 2002 vertoont een positief saldo van ongeveer 3,2 miljoen euro. Het resultaat heeft betrekking op de algemene taken van de gemeente (Algemene dienst) en op de grondexploitatie (Grondbedrijf). Het positieve rekeningsresultaat van de Algemene dienst bedraagt circa ¤ 980.000,--. Het positieve rekeningsresultaat van het Grondbedrijf bedraagt ¤ 2.186.000,--.

Resultaat Algemene dienst
Bij de najaarsnota werd al uitgegaan van een positief resultaat van circa 1,3 miljoen op de Algemene dienst. Besloten is een deel van dit resultaat te gebruiken voor de aanleg van een tweede aansluiting op de Plettenburgerbaan en uitgaven op het gebied van veiligheid en handhaving. De prognose van het resultaat 2002 kwam daarmee uit op circa ¤ 350.000,--. In de loop van het jaar hebben zich nog enkele omvangrijke incidentele mee- en tegenvallers voorgedaan die van invloed waren op het uiteindelijke resultaat. Onder andere was de van het rijk ontvangen algemene uitkering uit het gemeentefonds ¤ 1.265.000 hoger dan was voorzien en vielen de bijstandsuitkeringen ¤ 310.000 hoger uit dan was begroot.

Het college stelt de raad voor om het overschot van de Algemene dienst (¤ 980.000,-) te besteden aan:
· Een bedrag van ¤ 300.000 voor de herinrichting van speelplaatsen. Hiermee voert het college een motie van de gemeenteraad uit, die is aangenomen in de raadsvergadering van december 2002.
· Een bedrag van ¤ 93.500 te reserveren ten behoeve van het project Vreeswijk-Zuid.
· Een bedrag ad ¤ 436.488 beschikbaar te stellen ten behoeve van uitvoering van activiteiten (budgetten) die in 2002 waren gepland maar niet zijn uitgevoerd en in 2003 zullen worden gerealiseerd.
· Een bedrag van ¤ 150.324,50 te storten in de egalisatiereserve rioolrecht om het negatieve saldo van de egalisatiereserve te verminderen. Deze storting heeft tot gevolg dat de stijging van het door de burger te betalen rioolrecht kan worden getemperd. De egalisatiereserve is het fonds waarin meevallers bij het rioolonderhoud worden gestort, en waaruit tegenvallers bij datzelfde onderhoud worden betaald. Met deze storting in de egalisatiereserve, voert het college een motie uit van de raadsfracties van het CDA, GroenLinks en de SGP/ChristenUnie. Deze motie is aangenomen in de raadsvergadering waarin de begroting 2003 is behandeld (november 2002).
Het college denkt dat met het nu gepresenteerde rekeningresultaat laat zien dat een periode van aanmerkelijke rekeningsoverschotten is afgesloten en de budgettaire situatie van de gemeente krapper is geworden.

Resultaat Grondbedrijf
Het gunstig resultaat van het Grondbedrijf is voor een belangrijk deel het gevolg van hogere rente-opbrengsten op onderdelen van de grondexploitatie. Tevens hebben zich binnen de kostprijsberekeningen van de diverse plangebieden wijzigingen voorgedaan die mede van invloed zijn geweest op het resultaat op de grondexploitatie. Het resultaat op de grondexploitatie binnen het Grondbedrijf wordt gereserveerd en toegevoegd aan de Algemene reserve van het Grondbedrijf. De reden hiervoor is, dat de grondexploitatie risico's met zich meebrengt, door de op stapel staande projecten (Binnenstad, Het Klooster, Blokhoeve).

Cijfers primair onderwijs
De cijfers van het openbare onderwijs maken deel uit van de gemeentelijke begroting. In eerste instantie waren er twijfels over de aanvaardbaarheid van de cijfers van het primair onderwijs, maar na een controle door de accountant bleek, dat de cijfers tóch opgenomen konden worden in de jaarrekening. De accountant merkte wél op dat de procedures gewijzigd moeten worden om dit soort twijfels in de toekomst te voorkomen. De gemeente bekijkt welke maatregelen daarvoor getroffen worden.

Invoerdatum 16-5-2003