Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

AMK roept kerken op om protocol kindermishandeling te maken

Deze week werd in Ede de studiemiddag Kindermishandeling en seksueel misbruik voor pastores en kerkelijk werkers gehouden. Belangrijkste uitkomst is dat plaatselijke kerken een protocol kindermishandeling zouden moeten opstellen. Dan weten ambtsdragers, vrijwilligers en gemeenteleden beter wat ze moeten doen als het vermoeden van kindermishandeling door een kerklid rijst.

Volgens de organisatie komt kindermishandeling in christelijke gezinnen net zo vaak voor als daarbuiten en heeft de kerk een belangrijke signaleringsfunctie. Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) riep de ambtsdragers op gezamenlijk werkgroepen in te stellen en protocollen op te stellen. Als er signalen van kindermishandeling zijn, heeft de gemeente volgens het AMK de plicht daar wat mee te doen.

Volgens het AMK is het daarom de taak van de kerkenraad een protocol op te stellen. Verder adviseerde het meldpunt dat gemeenten een contactpersoon benoemen die in het geval van een vermoeden van kindermishandeling om advies kan worden gevraagd. Doordat signalen van kindermishandeling tegenstrijdig kunnen worden geĂŻnterpreteerd, is onderling overleg van belang.

---


---

Laatst gewijzigd: 16-05-2003