Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Wereldactieplan Unicef

Uitwerking `Een wereld geschikt voor kinderen' laat te wensen over

Slechts de helft van de VN-lidstaten is begonnen aan een actieplan om kinderen een betere toekomst te verzekeren. Tijdens een buitengewone zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in mei vorig jaar beloofden niet minder dan 70 wereldleiders te werken aan 'Een wereld geschikt voor kinderen'. Een jaar later zijn er bedroevend weinig concrete resultaten te melden.

In `Een wereld geschikt voor kinderen' gaven de staats- en regeringsleiders aan wat ze zouden doen om er voor te zorgen dat het leven van alle kinderen in de wereld er op vooruit zou gaan. En dat op verschillende gebieden: gezondheid, onderwijs, misbruik en uitbuiting van kinderen en hiv/aids.

Bij die doelstellingen werd ook een deadline gesteld, naargelang het doel 2005, 2010 of 2015. Carol Bellamy, directeur van Unicef, is een jaar na de top niet echt tevreden. De meeste regeringen hebben nog geen werk gemaakt van het opstellen van een actieplan om de doelstellingen te halen. Volgens Bellamy is veel geld dat bedoeld was voor onderwijs en gezondheidszorg voor kinderen, geïnvesteerd in Irak.

Unicef roept de regeringen van de 189 VN-lidstaten op om instellingen op te richten die kinderen beter kunnen beschermen. Bellamy dringt er ook bij de rijke landen op aan meer geld stoppen in projecten in het onderwijs en de gezondheidszorg. Volgens Bellamy is een moedig beleid de enige manier om het verschil te maken. "Het echte werk om de doelstellingen te bereiken, moet nog beginnen. De vorderingen die in de eerste 12 maanden zijn gemaakt, zijn een goed begin. Maar er liggen nog een hoop uitdagingen. Geen woorden maar daden, van plannen naar resultaten."

* Klik hier om de Nederlandse versie van `Een wereld geschikt voor kinderen' te downloaden (Word-bestand)

* Op de site van Unicef www.unicef.org kunt u de Engelse versie "Building a World Fit for Children" downloaden
---


---

Laatst gewijzigd: 16-05-2003