Wim van Velzen

Christen Democratisch Appel European People's Party European People's Party and European Democrats Group

Persbericht

President van Polen spreekt in plenaire vergadering

Datum: 15 Mei 2003

Dhr Aleksander Kwasniewski, President van de Republiek Polen heeft de europarlementariërs toegesproken op 14 mei tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg.

President Kwasniewski noemt het een prachtige ervaring dat hij het Europees Parlement mag toespreken. Hopelijk zal het Poolse volk over drieënhalve week vóór toetreding tot de Unie stemmen. Dat Europa groeit is niet enkel meer een visie, het gebeurt echt en het gebeurt nu. Het Europees Parlement heeft dat mogelijk gemaakt. Pat Cox is een groot Europeaan, hij is eigenlijk een Ier met een Poolse ziel. Cox heeft gezegd: "De deur staat open, en ook de harten en de zielen." De Poolse president bedankt het Parlement voor zijn steun. In het Parlement vloeien veel tradities en talen samen. "Samenwerking is het kompas dat ons moet leiden op het pad van de geschiedenis," aldus de president.

Polen en de EU hebben veel gemeenschappelijk, ook al kennen ze elkaar nog niet goed. De landen van Europa hebben 1000 jaar gemeenschappelijke geschiedenis. De parlementaire traditie van Polen gaat terug tot de 16e eeuw. Polen, Litouwers, Duitsers, joden en Armenen hebben tweehonderd jaar lang een politieke Unie gevormd, een soort voorloper van de Europese Unie. In Warschau is de eerste grondwet van Europa ontstaan. Helaas was de twintigste eeuw een eeuw van nationalisme en haat jegens de buren.

De angst bestond dat er spanningen zouden ontstaan na de ineenstorting van het Sovjet-regime. Dat is op de Balkan wel gebeurd, maar andere landen in Midden-Europa hebben geprobeerd bruggen te slaan. Vijftien jaar geleden hebben mensen de moed gehad om het juk af te werpen en heeft zonder bloedvergieten een revolutie plaatsgevonden. De West-Europeanen hebben zonder voorwaarden te stellen gezegd: "Kom bij ons." Dat was een verstandige opstelling.

Europa gaat niet alleen over de markt, maar is ook een gemeenschap van waarden. Volgend jaar telt de Unie 25 staten. De macht van Europa groeit, men moet niet bang zijn voor dit woord. De tijden zijn veranderd. President Kwasniewski zegt in Polen dat de Brusselse bureaucratie niet voor de integratie heeft gezorgd, maar de integratie verantwoordelijk is voor de groei van Brussel. Het verenigd Europa is een scharnierpunt voor de ontwikkeling van de beschaving. Er moet worden nagedacht over de relaties met de Verenigde Staten. Tweemaal heeft de VS de vrede gebracht. Het partnerschap met de VS is noodzakelijk. Nu de oorlog in Irak is gewonnen, moet ook de vrede gewonnen worden. De Iraki's mogen niet in de kou blijven staan. De Verenigde Naties moeten een cruciale rol spelen bij de wederopbouw van Irak, Polen zal daar zijn uiterste best voor doen.

Blijvende vrede kan niet worden gebracht in de wereld zonder de samenwerking tussen Europa en de VS. Ook moet de Unie zelf in kracht groeien. Er bestaat behoefte aan een gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid. De Unie moet meetellen in de wereld en de partners van de Unie moeten dat begrijpen. De toekomstige grenzen van de Unie vormen een ander punt. Polen wil een actieve rol spelen bij de contacten naar het oosten. De paus, een groot Pool, heeft gezegd: "Europa moet ademen met twee longen, Oost en West."

Polen heeft nog aanpassingen te doen, maar niemand kan zeggen dat Polen via de achterdeur is binnengekomen. Sinds 1990 is het BNP met 50% gestegen. Het leeuwendeel van het BNP werd vroeger voortgebracht door de overheidssector, nu door de particuliere sector. De inflatie is teruggebracht van 500% tot 0,5%. De economie heeft de laatste jaren EUR 650 mrd aan investeringen aangetrokken. De president bedankt de bedrijven die het in een onzekere economische situatie hebben aangedurfd in het land te investeren. Polen heeft een hoogopgeleide bevolking met 2 miljoen studenten aan de universiteit. De uitbreiding is geen probleem, maar een grote kans voor de Unie.