Ministerie van Defensie


---


---

foto: soep en broodjes voor deelnemers sponsortocht (Koninklijke Landmacht)

Nederlandse kinderen in Roxel (D) zetten zich in voor basisschool Afghanistan

16-05-2003

Kinderen van de Nederlandse basisschool Hugo de Groot en vier Duitse basisscholen uit Münster-Roxel (D) hebben zich vrijdag (16 mei) op actieve wijze ingezet voor verschillende goede doelen. De leerlingen werden daarbij vereerd met een bezoek van de plaatsvervangend commandant van het 1e Duits-Nederlandse Legerkorps de generaal-majoor Celie en Mevrouw Möller, bestuurder van de deelstad Roxel. Samen met juf Heintges van de Nederlandse school, haar Duitse collegae en de kinderen gaven zij het startsein voor de actie Wandern für die Andern.

Münster-Roxel is een deelgemeente van Münster, de thuisstad van het 1e Duits-Nederlandse Legerkorps. Ongeveer 1200 jonge sportievelingen deden mee aan de sponsorwandeltocht. De tocht maakt deel uit van activiteiten die rondom de viering van het 825-jarig bestaan van Roxel georganiseerd worden. De Hugo de Grootschool in Roxel is een basisschool voor kinderen van Nederlands defensiepersoneel dat onder andere bij het Duits-Nederlandse Legerkorps in en om Münster werkzaam is. Het korps levert op dit moment het personeel voor het hoofdkwartier van ISAF in Kabul. Veel kinderen van de Nederlandse school hebben een ouder tijdelijk naar Afghanistan zien vetrekken.

De opbrengst van de sponsorwandeltocht wordt verdeeld over vier goede doelen. Meesters en juffen van de Hugo de Groot school hebben al snel na de eerste uitzendingen van Nederlands personeel naar Afghanistan geprobeerd om de ISAF-missie dichter bij hun kinderen te brengen. Eén van de projecten die daaruit voortkwam is het partnerschap met de Qala-e- Kashef school in Kabul. De Nederlandse kinderen schenken daarom hun deel aan deze basisschool in Kabul. De Duitse scholen schenken hun geld aan scholen in Afrika, Zuid-Afrika en Irak.

Voor het startsein van de sponsorloop werd gegeven, sprak generaal Celie zijn bewondering uit voor de keuze van de goede doelen en motiveerde hij de kinderen door te zeggen dat zij met elke stap bijdragen aan vrede. De Duitse schoolmeester Klaus Pläger sprak namens de organisatie zijn dank uit voor de 1200 koppen groentesoep en broodjes uit de keuken van het legerkorps die op een boerderij langs de wandelroutes worden aangeboden aan de deelnemende kinderen. Na het oplaten van ballonnen als officieel startsein voor de wandeltocht schuifelden de kinderen in de stralende zon richting wandelroute om op hun wijze bij te dragen aan vrede.

foto: deelnemers laten ballonnen op als startsein voor wandeltocht (Koninklijke Landmacht)