Ingezonden persbericht

Zoetermeer, 16 mei 2003

Aan de redactie

Reactie Transport en Logistiek Nederland op regeerakkoord:

"Economie vraagt om meer geld voor het oplossen van files"

Transport en Logistiek Nederland is bezorgd dat er in het regeerakkoord niet genoeg geld is uitgetrokken voor het oplossen van files. Om het fileprobleem aan te pakken is een economische benadering nodig. De vervoerders begrijpen dat het nieuwe kabinet een evenwicht zoekt tussen investeringen in wegen en openbaar vervoer. Maar het is cruciaal dat onze industriële centra, zoals havens, optimaal bereikbaar blijven. Het regeerakkoord geeft hier geen garantie voor.

De visie van Transport en Logistiek Nederland wordt ondersteund door onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Openbaar vervoer kan noch de kwaliteit, noch de capaciteit bieden om wegverkeer te vervangen, aldus het CPB.

Aan de andere kant is het goed te zien, aldus Transport en Logistiek Nederland, dat er in het regeerakkoord aandacht is voor het onderhoud van wegen en specifieke aandacht voor regionale knelpunten. Daarbij krijgen provincies meer verantwoordelijkheden om eigen keuzes te maken. Wel pleiten de vervoerders voor een goede afstemming tussen de verschillende bestuurslagen. De branchevereniging heeft onlangs samen met andere organisaties een inventarisatie gemaakt van knelpunten die de economie de meeste schade toebrengen, de Infrastructurele Wegwijzer 2003. Het verdelen van geld voor infrastructuur moet op basis van deze prioriteitenlijst gebeuren.

Het nieuwe kabinet wil met de transportsector overleggen of het mogelijk is beprijzing voor het gebruik van de weg in te voeren. Volgens Transport en Logistiek Nederland moet beprijzing gericht zijn op zowel vrachtverkeer als personenverkeer, waarbij als strikte voorwaarden geldt dat dit budgetneutraal gebeurt en de opbrengst ten goede komt aan het wegennet. Een vorm van beprijzing moet echter wel onderdeel zijn van een lange-termijnplan om de files op te lossen. De manier waarop nu in Duitsland een kilometerheffing voor het vrachtverkeer wordt ingevoerd, is onbespreekbaar en uit den boze.

Bel voor meer informatie met de afdeling PRV, Clarisse Buma, 079-3636115, 06-51806340.