Vereniging Nederlandse Gemeenten


---

VNG wijst indicatiestelling sociale werkvoorziening door CWI af (16/05/03)

De VNG is geen voorstander van het voorstel van het kabinet om de indicatiestelling voor de sociale werkvoorziening van gemeenten over te dragen aan het CWI. Het kabinet stelt dat het CWI een onafhankelijker oordeel kan vormen dan gemeenten. De VNG is er echter niet van overtuigd dat de onderbrenging van de indicatiestelling bij het CWI de bepleite onafhankelijkheid kan waarborgen.

Onderbrenging bij een onafhankelijke organisatie brengt niet noodzakelijkerwijs onafhankelijkheid in de informatievoorziening voor de indicatiestelling met zich mee. Daarbij is het allerminst zeker dat een verdergaande onafhankelijkheid van de indicatie bijdraagt aan een betere realisering van de doelstellingen van de Wet sociale werkvoorziening. Ook vragen wij ons af of het CWI op dit moment wel voldoende is toe- en uitgerust om de indicatie uit te voeren.

Het wetsvoorstel komt op een moment dat verspreid in het land een aantal pilots zijn gestart om de onafhankelijkheid van de indicatiestelling te bevorderen. De VNG vindt dat eerst de resultaten van deze pilots geëvalueerd dienen te worden, alvorens met een dergelijke wetswijziging te kunnen komen.

Tenslotte loopt momenteel een discussie over de rol en positie van de sociale werkvoorziening. De mogelijke consequentie hiervan is, dat in de nabije toekomst verdere wijzigingen op dit werkterrein plaatsvinden. Een gedeeltelijke wetswijziging lijkt ons ook hierom niet wenselijk.