ATO Instituut voor archeologisch onderzoek
Gezonde algen maken visproducten duurzamer
Viskwekerijen vormen volgens een rapport van het Wereld Natuur Fonds
een grote bedreiging voor wilde vispopulaties. De industrie gebruikt
tot nu toe visolie en vismeel afkomstig van wilde vis om gekweekte vis
groot te brengen. ATO werkt, in samenwerking met de industrie, aan de
ontwikkeling van alternatieve duurzame voedselbronnen voor kweekvis.
De visindustrie is zich bewust van de huidige problematiek en zoekt naar alternatieve, minder belastende methoden van viskweek. ATO ontwikkelt voor de industrie een methode waarbij algen gekweekt worden voor visvoer. Het idee achter deze methode is dat in de natuurlijke voedselketen algen ook de basis vormen voor de voeding van onze consumptievissen. Door een rendabele methode te ontwikkelen om algen te kweken, kan de druk op wilde vis worden verminderd.
De algen worden in het donker in bioreactoren met behulp van duurzame grondstoffen als bijvoorbeeld suikers of azijnzuur gekweekt. Het voordeel van dergelijke kweeksystemen is dat productie licht- en klimaatonafhankelijk is en gedurende het gehele jaar kan plaatsvinden.
Gezond
Op korte termijn ziet het er niet naar uit dat visvoer uit algen als
totaalvervanger economisch interessant is. Tot die tijd is bijmenging
van algen echter al wel mogelijk. De algen zitten namelijk vol
meervoudig onverzadigde vetzuren (pufas) die de kans op hart- en
vaatziekten lijken te verminderen en bevorderlijk zijn voor de
ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van nog ongeboren en
pasgeboren kinderen. De kweekvis neemt via het visvoer deze pufas op
en vormt daarmee een goede bron van gezondheidsbevorderende stoffen.
Plaatsingsdatum: 16 mei 2003