ATO Instituut voor archeologisch onderzoek


Gezonde algen maken visproducten duurzamer

Viskwekerijen vormen volgens een rapport van het Wereld Natuur Fonds een grote bedreiging voor wilde vispopulaties. De industrie gebruikt tot nu toe visolie en vismeel afkomstig van wilde vis om gekweekte vis groot te brengen. ATO werkt, in samenwerking met de industrie, aan de ontwikkeling van alternatieve duurzame voedselbronnen voor kweekvis.

De visindustrie is zich bewust van de huidige problematiek en zoekt naar alternatieve, minder belastende methoden van viskweek. ATO ontwikkelt voor de industrie een methode waarbij algen gekweekt worden voor visvoer. Het idee achter deze methode is dat in de natuurlijke voedselketen algen ook de basis vormen voor de voeding van onze consumptievissen. Door een rendabele methode te ontwikkelen om algen te kweken, kan de druk op wilde vis worden verminderd.

De algen worden in het donker in bioreactoren met behulp van duurzame grondstoffen als bijvoorbeeld suikers of azijnzuur gekweekt. Het voordeel van dergelijke kweeksystemen is dat productie licht- en klimaatonafhankelijk is en gedurende het gehele jaar kan plaatsvinden.

Gezond

Op korte termijn ziet het er niet naar uit dat visvoer uit algen als totaalvervanger economisch interessant is. Tot die tijd is bijmenging van algen echter al wel mogelijk. De algen zitten namelijk vol meervoudig onverzadigde vetzuren (pufas) die de kans op hart- en vaatziekten lijken te verminderen en bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van nog ongeboren en pasgeboren kinderen. De kweekvis neemt via het visvoer deze pufas op en vormt daarmee een goede bron van gezondheidsbevorderende stoffen.

Plaatsingsdatum: 16 mei 2003