BOVAG

Regeeraccoord: mobiliteit moet terug op de agenda

BOVAG is teleurgesteld in de plannen van het nieuwe kabinet. Het woord mobiliteit komt in het hele regeerakkoord nauwelijks voor. Van dit akkoord wordt niemand beter, zeker de Nederlandse automobilist niet. Mobiliteit moet terug op de politieke agenda.

Dat het Kwartje van Kok toch niet teruggegeven wordt aan de burger vindt BOVAG een treurige zaak. Een belofte van de politiek blijkt dus weinig waard te zijn. De plannen om het kwartje in een fonds voor de infrastructuur te stoppen, zijn acceptabel. Maar BOVAG vindt wel dat de opbrengsten een oormerk moeten krijgen voor investeringen in weginfrastructuur, en niet in openbaar vervoer. De automobilist is immers degene die het kwartje moet betalen.
Ook benadrukt BOVAG dat de opbrengsten van het fonds gebruikt moeten worden voor éxtra investeringen en niet ter vervanging moeten komen van de investeringen die de overheid toch al zou doen.

Waar het woord mobiliteit wel wordt genoemd, gaat het meestal over openbaar vervoer en niet over het aanleggen van nieuwe wegen. Ook de fiscaliteit rond de automobiliteit komt niet in het regeerakkoord terug. De huidige coalitie, die voor een groot deel toch wordt voortgezet in de nieuwe coalitie, had al eerder toegezegd dit dossier te onderzoeken en te zorgen voor een Europabestendig systeem. Met name de problematiek rond de BPM en de bijtelling van het woon-werkverkeer moet aangepakt worden. Ook een langetermijnvisie voor de Nederlandse infrastructuur en de oplossing van het fileprobleem ontbreekt.

BOVAG dringt er bij de onderhandelaars stevig op aan om mobiliteit terug op de agenda te zetten. Juist mobiliteit zorgt voor vooruitgang in Nederland. En dat hebben we nu nodig!

EINDE BERICHT