ALGEMENE ONDERWIJSBOND AOB

Kabinet erkent noodzaak door Algemene Onderwijsbond bepleitte onderwijsinvesteringen
AOb somber over salarissen onderwijs, gematigd positief over investeringen

Utrecht 16 mei - De Algemene Onderwijsbond (AOb) is tegen de dramatische bezuinigingen op de ambtenarensalarissen die in het regeerakoord zijn opgenomen. De komende kabinetsperiode zullen zij naar schatting 7 procent moeten inleveren. Tegelijkertijd is de AOb relatief opgelucht omdat onderwijs er 800 miljoen bij krijgt. Walter Dresscher, voorzitter van de AOb: 'Natuurlijk klinkt die 800 miljoen mooier dan het is, omdat er eerst nog bezuinigd wordt op de salarissen en een paar posten op de onderwijsbegroting. Natuurlijk is er eigenlijk veel meer nodig om de onderwijskwaliteit te verbeteren en de impuls te geven die noodzakelijk is. Maar laten we ook onze zegeningen tellen; als bijna iedereen moet inleveren is het relatief positief dat onderwijs er in ieder geval iets bij krijgt.'

Naast de 800 miljoen zijn er namelijk ook efficiencykortingen waarin onderwijs meedeelt en een flinke beperking van het geld voor het bestrijden onderwijsachterstanden (-100 miljoen). Bovendien wordt er eerst 7 procent gekort op het budget voor arbeidsvoorwaarden. De inflatie wordt voor de komende jaren namelijk geschat op 2,5 procent. Ambtenaren, waaronder onderwijspersoneel, krijgen slechts 0.75 procent inflatiecorrectie en gaan er in vier jaar tijd dus 7 procent op achteruit. 'Dit veroorzaakt niet alleen individuele problemen, het is ook macro-economisch een slecht plan omdat hierdoor de economie nog verder in een neerwaartse spiraal terecht komt', zegt Walter Dresscher.
De AOb vraagt al jaren aandacht voor de problemen in het onderwijs en de noodzaak extra te investeren in de sector. Vooral omdat beter onderwijs goed is voor het economisch herstel. 'Uit onderzoek blijkt dat investeringen in onderwijs zich uitbetalen in een hogere economische groei, toename van het nationaal inkomen, minder criminaliteit, verbetering van de volksgezondheid et cetera. Dat onderwijs niet gekort wordt, betekent dat de politiek nu ook erkent dat investering in de kennismaatschappij noodzakelijk is voor het gewenste economische herstel. Onze jarenlange strijd heeft dus effect', zegt Walter Dresscher.

Het is nog niet duidelijk of indexatie van het schoolbudget gehandhaafd blijft. Scholen moeten uit het vrij besteedbare deel van het schoolbudget onder andere leermiddelen, het opknappen van de schoolgebouwen en secundaire arbeidsvoorwaarden voor het personeel betalen. Een korting hierop komt de kwaliteit van het onderwijs én de arbeidssatisfactie niet ten goede.

De AOb onderschrijft verder de kritiek van vakcentrale FNV op het regeerakkoord, dat de bezuinigingen voor een te groot deel afgewenteld worden op de zwakkeren in de samenleving, zoals werklozen en gepensioneerden.