Gemeente Rotterdam

Zilveren veiligheidsspeld voor de heer Tavenier

(14-05-2003) Wethouder De Faria (o.m. Veiligheid) heeft op woensdag 15 mei 2003 om 14.00 uur de Zilveren Veiligheidsspeld uitgeeiktaan Arno Tavenier, gymnastiekleraar aan het Scholengemeenschap G.K. van Hogendorp aan de Mathenesserdijk, een VMBO-school voor economie, handel/administratie en ICT.

De heer Tavenier ontvangt de zilveren speld omdat hij zich al jaren actief inzet voor het versterken van de veiligheidsgevoelens van leerlingen en leerkrachten binnen de school. Daarnaast zet hij zich in voor het vergroten van de sociale vaardigheden en de competenties van de leerlingen. Een van de projecten waarmee dit wordt bevorderd is conflictbemiddeling. Tavenier is mede-initiatiefnemer en al jaren begeleider van de leerling-conflictbemiddelaars.

De G.K. van Hogendorpschool is een brede school, waar naast aandacht is voor het veilige schoolklimaat ook veel aandacht wordt besteed aan actieve betrokkenheid van leerlingen en de relatie met ouders en de buurtbewoners. Ook hier is Arno Tavenier een belangrijke initiatiefnemer en motivator. Vier jaar geleden gooide de school het roer om en er kwam nieuw beleid, waardoor leerlingen de eerste twee schooljaren een vaste docent hebben die nagenoeg alle vakken geeft. Er is een strikt orde handhavingssysteem en een uitgebreide zorgstructuur.

De leerlingen wordt respect voor elkaar bijgebracht en er is veel aandacht voor normen en waarden. Er wordt alert gereageerd op (ongeoorloofd) verzuim. Ouders en school stellen bij binnenkomst van een leerling een zogenaamd (ouder) contract op, waarin de ouders niet enkel toezeggen om naar de (verplichte) ouderavonden te komen, maar waarbij tevens betrokkenheid, eerlijkheid en openheid, mede-verantwoordelijkheid en wederzijds respect van zowel ouders als leerlingen wordt gevraagd. Dit alles zorgt voor een prettig en veilig schoolklimaat, waarbinnen de leerlingen alle kansen krijgen om zich te ontplooien.

De Zilveren Veiligheidsspeld is ingesteld door de Dienst Stedelijk Onderwijs en wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, werkzaam in het Rotterdamse onderwijs die zich heeft onderscheiden op het gebied van veiligheid in en rondom de school. De prijs bestaat uit een zilveren veiligheidsspeld voor de gelauwerde en een cheque ter waarde van 2500 euro, te besteden binnen de school aan een activiteit in het kader van veilig op school. De speld wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt, de eerste werd in 1997 uitgereikt.