Persmededeling

Virgin Express geeft Parijse slots terug en concentreert zich verder op Zaventem

Melsbroek, 16 mei 2003 · De Belgische lagetarievenmaatschappij Virgin Express (Euronext Brussel: VIRE; OTC Bulletin Board: VIRGY) heeft beslist om de haar toegekende slots op de luchthaven van Parijs-Orly aan de slotcoördinator COHOR terug te geven en deze zomer geen activiteiten vanuit Orly te ontplooien. Toen Virgin Express vertrek- en aankomstslots op Orly had aangevraagd, was dat met de bedoeling om een belangrijke portfolio van luchtlijnen te ontwikkelen om de leegte na het faillissement van de Franse luchtvaartmaatschappij Air Lib te vullen. Virgin Express had aanvankelijk een aanvraag ingediend voor 25.000 slots, om met 12 toestellen vanuit Orly een groot aantal bestemmingen aan te vliegen.

Uiteindelijk werden 5840 slots aan Virgin Express toegekend waarmee slechts drie routes konden worden uitgebaat. Van deze drie lijnen was er maar één die op termijn rendabel kon worden. Bovendien zou het vlootgebruik onvoldoende zijn voor een lagekostenmaatschappij als gevolg van de beperkingen qua vluchttijden. Aangezien het openen van slechts één luchtlijn vanuit Parijs economisch niet verantwoord is voor een carrier met de grootte van Virgin Express, verwierp de Belgische lagetarievenmaatschappij deze optie.

Ondanks nieuwe besprekingen met COHOR verbeterde de situatie onvoldoende om Virgin Express toe te laten een operatie op te zetten die groot genoeg is om aan lage kosten te kunnen werken. Zonder deze lagekostenbasis is Virgin Express niet in staat om lage tarieven aan te bieden op de Parijse markt.

De aandacht van de directie zal zich nu verder richten op de uitbouw van de leiderspositie die Virgin Express het voorbije jaar op de Belgische markt heeft verworven door zowel zakenreizigers als toeristen naar een steeds groeiend aantal Europese bestemmingen waar voor hun geld te bieden.

Virgin Express is namelijk momenteel de grootste passagiersvervoerder op Zaventem en werd door de Belgische reisindustrie verkozen tot "beste korteafstandscarrier van 2002". De lagetarievenmaatschappij vliegt van Brussel naar 16 bestemmingen (Athene, Barcelona, Bordeaux, Faro, Genève, Göteborg, Kopenhagen, Lissabon, Londen, Madrid, Malaga, Milaan, Nice, Palma de Mallorca, Rome en Stockholm). Virgin Express biedt eveneens vluchten aan tussen Rome en Amsterdam. De voorbije 18 maanden vertrok meer dan 90% van de Virgin Express-vluchten op tijd.


---- --