GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 16 mei 2003 18:39
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Maatschappelijke aanval op Asociaal Asfalt Akkoord hoog nodig

(16 mei 2003)

GroenLinks vindt het nieuwe regeerakkoord ronduit een Asociaal Asfalt Akkoord. Een brede maatschappelijke aanval op dit akkoord is hoog nodig.

Een Asociaal Akkoord, omdat men kiest voor een:

- Vergaande ontkoppeling;

- Harde aanpak van de WAO;

- Korting op bijzondere bijstand;

- Kleiner ziekenfondspakket;

- Eigen risico in de zorg;

- Het schrappen van Melkertbanen;

- Korting op Ontwikkelingssamenwerking; en

- Defensie buiten schot laat.

Een Asfalt Akkoord, omdat de nieuwe regering:

- Bezuinigt op het openbaar vervoer

- Ruim baan geeft aan de automobiliteit;

- De bio-industrie ongemoeid laat;

- Geen enkele groene ambitie koestert; en

- Hooguit symbolisch (zelfs dat blijft onduidelijk) wat geld voor natuur vrijmaakt.
Het is daarmee ook één groot Afwentelings Akkoord. De meeste pijn treft de meest kwetsbare groepen en voorzieningen. De coalitie zegt dat iedereen de broekriem moet aanhalen. Maar het (terecht) aanpakken van oneigenlijk gebruik van de hypotheekrente en excessieve beloning aan de top kan niet verhullen dat de tweedeling wordt verscherpt. Het is hardvochtig om de kosten voor een onzeker economisch herstel te verhalen op dat wat het minst weerbaar is. Armoede zal niet stil meer zijn, maar straks weer om aandacht schreeuwen. De Milieuschuld wordt verdrongen, waar een snelle aflossing van de Staatsschuld bijkans heilig wordt verklaard.

In krap een jaar tijd is de 'nieuwe politiek' verloederd tot een restauratie van het oude monisme. Zelfs de VVD zet haar politiek leider in het kabinet. Fractiediscipline is aan de formatietafel afgedwongen. Maatschappelijke noden leggen het straks af tegen machtswoorden. Wat heeft deze coalitie toch weinig geleerd van het afgelopen jaar.

Met dit akkoord wordt Nederland definitief rechtsom bestuurd. Het CDA toont zich een conservatieve partij en laat zich weinig gelegen liggen aan haar sociaal-christelijke achterban. Ze heeft zich na de breuk met de PvdA overgeleverd aan de zo gewilde huwelijkspartner VVD. Wederom zette Zalm het akkoord naar zijn hand. D66 is enkel dienstbaar omdat ze in haar rol als koppelaar een laatste strohalm zag om te overleven.

Met anderen zal GroenLinks Knokken voor wat Kwetsbaar is. Een brede maatschappelijke aanval op dit akkoord is hoog nodig.

Femke Halsema


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -