Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 16 mei 2003

Reactie van Stichting Natuur en Milieu op regeerakkoord:

Grauw regeerakkoord offert leefmilieu en natuur op

Het leefmilieu en de natuur krijgen het zwaar te verduren onder Balkenende II. Dat is de analyse door Stichting Natuur en Milieu van het regeerakkoord * en vooral het Financieel Kader - dat CDA, VVD en D66 vandaag hebben gesloten. "Veel mensen zullen ervaren dat het komende kabinet de kwaliteit van zowel het stedelijk als het landelijk gebied verloren laat gaan," aldus Ad van den Biggelaar, algemeen directeur van Natuur en Milieu.

Het kabinet is gefixeerd op de staatsschuld, terwijl duurzaamheid en rentmeesterschap buiten beeld blijven. Komende generaties worden echter wel belast met een oplopende milieuschuld. In tegenstelling tot een staatsschuld is een milieuschuld uiteindelijk niet meer af te lossen. Eenmaal verdwenen planten- en diersoorten komen niet weer terug, eenmaal volgebouwde open ruimte wordt niet weer groen, en gezondheidsschade door luchtvervuiling is vaak onomkeerbaar.

Juist in deze tijden van economische tegenspoed is het belangrijk om het wel beschikbare geld zo verstandig mogelijk in te zetten. Bijvoorbeeld investeren in fiets en openbaar vervoer en niet in nog meer asfalt. Bovendien zijn er volop maatregelen mogelijk die natuur, milieu en leefbaarheid versterken en die de staat geen geld kosten of zelfs geld opleveren. Voorbeelden zijn:

- een open-ruimteheffing, waardoor de open ruimte minder gemakkelijk wordt volgebouwd en Nederland groen en aantrekkelijk blijft voor de rustzoekende burger;

- een slimme kilometerheffing om selectiever en bewuster gebruik van de auto te stimuleren op momenten en plekken waar dat nodig is, zodat de bereikbaarheid van en het leefmilieu in steden wordt verbeterd;
- verdere stimulering van energiebesparing en gebruik van groene energie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen;
- verdere vergroening van de belastingen dan de tien procent verhoging van de regulerende energiebelasting die nu is afgesproken.

Een dun groen randje aan dit grauwe regeerakkoord vormen de extra 700 miljoen euro voor het landelijk gebied over de komende vier jaar. "Hoewel we natuurlijk nog maar moeten afwachten of dit geld daadwerkelijk ten goede komt aan de kwaliteit van natuur en landschap, of dat het zal worden gebruikt om de gevolgen van een volgende crisis in de bio-industrie te betalen", aldus Van den Biggelaar.

Nadere informatie:
Ad van den Biggelaar, tel. 030-2331328 (privé:030-6032392) Marijke Brunt, tel. 030-2331328 (privé 030-2316169)