Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

16 mei 2003, Zoetermeer

10 jaar wetgeving Staffordshire Terrikrs Nederland

Dit jaar bestaat de Pitbullwet en RAD (Regeling Agressieve Dieren) 10 jaar.

De Pitbullwet en RAD schrijven voor dat het verboden is om Pitbulls, stamboomloze Staffordshire Terriërs (Amerikaanse Staffordshire Terrikr en de Staffordshire Bull Terrikr (in de volksmond; Engelse Staffordshire Terrikr)) en kruisingen welke in overwegende mate gelijkende zijn voor handen te hebben, mee te fokken en deze te koop aan te bieden.

Beide rassen mogen alleen gehouden worden in combinatie met een FCI stamboom.

Door het onbekende karakter van deze wetgeving, gaan er nog dagelijks veel mensen de fout in, door al dan niet impulsief een Staffordshire Terrikr aan te schaffen zonder dat deze in het bezit is van een geldig FCI stamboom uitgegeven door de Raad van Beheer op Kynologisch gebied te Amsterdam.

De controles door landelijke politiekorpsen, hondenwachters en controleurs van de AID (Algemene Inspectie Dienst) zijn de afgelopen twee (2) jaar strenger geworden, met als resultaat dat er zo gemiddeld op weekbasis 5 tot 10 stamboomloze Staffordshire Terriërs en/of kruisingen in beslag worden genomen. Een dergelijke inbeslagname gaat gepaard met een proces verbaal aan de eigenaar en de hond wordt ontrokken van het maatschappelijke verkeer.

Een dergelijke inbeslagname komt voor veel eigenaren van stamboomloze Staffordshire Terriërs en/of kruisingen als een volkomen verrassing, daar deze wetgeving bij vele van hen niet bekend is.

Met het 10 jarig bestaan van deze wetgeving heeft de Ombudsman voor Dieren afdeling Voorlichting Wetgeving Staffordshire Terriërs Nederland een folder uitgebracht welke alle facetten belicht aangaande de wetgeving. Deze informatie is ook via het internet te lezen op
http//www.dierenombudsman.nl/wetgeving-staffords en http//www.americanstafford.nl.

{