Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Dossier Klassieke vogelpest

Wijziging regelingen
dd. 16-05-2003 18:00 uur

Toelichting voor de Staatscourant

In de compartimenten C en D is het vanaf 17 april 2003 toegestaan om pluimveemest vanaf een bedrijf onder voorwaarden te vervoeren naar een in C of D gelegen mestverwerker. Echter, als gevolg van de opsplitsing van compartiment D tot de compartimenten D en H is er alleen nog een mestverwerker in compartiment H. Met deze regeling wordt het mogelijk gemaakt dat pluimveehouders in D via een corridor de pluimveemest van het bedrijf kunnen afvoeren naar deze mestverwerker in H. Tevens wordt het met deze regeling mogelijk gemaakt dat pluimveehouders in compartiment D de pluimveemest via een vastgestelde route afvoeren naar een mestverwerker in compartiment A. Hoewel deze mestverwerker in het toezichtsgebied van compartiment A gevestigd is, ontvangt deze slechts pluimveemest uit schone gebieden aangezien in het toezichtsgebied het vervoer van pluimveemest nog altijd niet is toegestaan.
De afvoer van de pluimveemest geschiedt onder dezelfde voorwaarden als die reeds bestonden voor de afvoer van pluimveemest naar bedrijven die de mest verwerken tot AI-vrij product binnen compartiment C, onderscheidenlijk D.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ;

Gelet op richtlijn nr. 92/40/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 19 mei 1992 tot vaststelling van communautaire maatregelen voor de bestrijding van aviaire influenza (PbEG L 167);

Gelet op artikel 10, eerste lid, van Richtlijn nr. 90/425/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 28 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautair handelsverkeer in bepaalde levende dieren en producten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224);

Gelet op de artikelen 17, 30, eerste en derde lid, en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

BESLUIT:

Artikel I

De Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 1 wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel e door een puntkomma een onderdeel toegevoegd, luidende: f. compartiment A, B, C, D, E, F, G en H: compartiment A, B, C, D, E, F, G en H als bedoeld in de Regeling compartimentering AI-gevoelige dieren 2003.

B

Aan artikel 3a wordt toegevoegd:
7. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, is niet van toepassing op het vervoer van pluimveemest uit compartiment D naar de locatie genoemd in bijlage VIII bij deze regeling langs een route zoals beschreven in die bijlage, mits het vervoer plaatsvindt overeenkomstig een door de directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees, goedgekeurd protocol, zoals bekendgemaakt op www.minlnv.nl/rvv, en is voldaan aan elk van de volgende voorwaarden:
a. voorafgaand aan het vervoer stelt een dierenarts in een verklaring vast dat bij geen van de op het bedrijf aanwezige dieren klinische verschijnselen zijn geconstateerd; b. het vervoer vindt plaats binnen 24 uur na controle door een dierenarts;
c. ten minste 12 uur voor het vervoer wordt het voornemen tot het vervoeren van de mest gemeld;
d. het vervoermiddel dat wordt gebruikt voor het vervoer, wordt gereinigd en ontsmet;
e. de mest wordt van het bedrijf rechtstreeks vervoerd naar de locatie waar de mest verwerkt zal worden; f. gedurende het vervoer is op het voertuig aanwezig: de originele verklaring van de dierenarts en een verklaring van de afnemer die de mest zal verwerken; en g. de gegevens in de verklaring van de afnemer, bedoeld onder f, komen overeen met de gegevens op het afleveringsbewijs, bedoeld in artikel 7 van het Besluit administratieve verplichtingen Meststoffenwet.

B

Aan artikel 4 wordt toegevoegd:
10. Het verbod, bedoeld in het eerste lid aanhef en onder c, is niet van toepassing ten aanzien van een vervoermiddel dat wordt gebruikt voor het vervoer van pluimveemest als bedoeld in artikel 3a, zevende lid.

C

Aan de regeling wordt bijlage 1 bij deze regeling als bijlage VIII toegevoegd.

Artikel II

A

Aan artikel 3a van de Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I wordt toegevoegd:
10. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, is niet van toepassing op het vervoer van pluimveemest uit compartiment D naar de locatie genoemd in bijlage XI bij deze regeling langs een route zoals beschreven in die bijlage, mits is voldaan aan de voorwaarden, genoemd in het zesde lid, aanhef, en onder a tot en met g.

B

Aan de regeling wordt de in bijlage 2 bij deze regeling opgenomen Bijlage XI toegevoegd.

Artikel III

De Regeling compartimentering AI-gevoelige dieren wordt als volgt gewijzigd:

Aan artikel 2 wordt toegevoegd:
17. Het verbod, bedoeld in het derde lid, onderdeel c, is niet van toepassing op het rechtstreeks vervoer van mest van AI-gevoelige dieren overeenkomstig artikel 3a, zevende lid, van de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003, onderscheidenlijk artikel 3a, tiende lid, van de Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I.

Artikel IV

Deze regeling wordt aan de media bekendgemaakt en treedt op 16 mei om 18:00 uur in werking.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

Bijlage 1

Bijlage VIII behorende bij artikel 3a, zevende lid.

Corridor van compartiment D naar een locatie waar de mest verwerkt wordt in compartiment A

Hubun Bodemvoeding BV, Groeneweg 6, 3751 LE, Bunschoten-Spakenburg

Volg de A27 in noordelijke richting, volg bij Knooppunt Eemnes de A1 in oostelijke richting, volg bij de afrit Eembrugge (afrit 11) de Provincialeweg T6 in noordelijke richting, overgaand in de Bisschopsweg N 414. Volg aan het einde van de Bisschopsweg de Amersfoortseweg in noordelijke richting. Volg de Nijkerkerweg overstekend de Oostelijke Randweg, sla op de kruising Oostelijke Randweg met de Zuidwenk rechtsaf. Volg de Zuidwenk tot aan de Groeneweg en sla linksaf. Hubun Bodemvoeding ligt na 10 meter aan de linkerkant van de weg.

Bijlage 2

Bijlage XI behorende bij artikel 3a, tiende lid.

Corridor van D naar locatie in H :

Centrale Maasvlakte E-ON, Coloradoweg 10, 3199 LA, Maasvlakte (Rotterdam)

Route vanaf de Beneluxtunnel:
Volg de A4 in zuidelijke richting, volg vervolgens op het knooppunt Benelux de A 15 in westelijke richting. Bij afrit Rozenburg (afrit 14) de N 15 volgen richting Maasvlakte. Aan het einde van N 15 ligt Centrale Maasvlakte E-ON.

Regeling


---