Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

16-05-2003

Bondsraad CNV BedrijvenBond:Regeerakkoord slecht dictaat

De Bondsraad van de CNV BedrijvenBond is zwaar teleurgesteld over het hoofdlijnenakkoord van CDA, VVD en D66 en noemt het een slecht dictaat. Als het nieuwe kabinet dit akkoord op deze manier wil doorvoeren, zonder de dialoog aan te gaan met de sociale partners, zijn massale acties niet uit te sluiten.

Jaap Jongejan, vice-voorzitter van de CNV BedrijvenBond: "De koopkrachteffecten zijn niet eerlijk verdeeld. Alle lastenstijgingen treffen de laagste inkomens het hardst. Juist in slechte tijden moet een regering niet de bescherming afbreken, maar koesteren. Daarmee doel ik op het ontkoppelen van de uitkeringen aan de loonstijgingen en het verslechteren van werkloosheidsuitkeringen. Op het gebied van werkgelegenheid komt het juist nu aan op het behouden van werk en het eerlijk verdelen van werk."

De Bondsraad concludeert dat de titel Meedoen, meer werk, minder regels van dit regeerakkoord volledig misplaatst is. Van meedoen is hier geen sprake. En zeker niet van 'minder regels'. Dictaten genoeg. Zo dicteert het kabinet via het akkoord het cao-overleg tussen sociale partners over lonen, pensioenen en werkgelegenheid. Daarmee wordt de bond alle instrumenten om mee te werken aan een oplossing voor de economische malaise uit handen geslagen.
Jongejan: "Verder ben ik verontwaardigd dat in het akkoord het eigen risico in de gezondheidszorg wordt verhoogd, waardoor je gezondheidszorg moet kopen.
Naast het koopkrachtverlies is de premie voor het sparen voor pensioen tussen 60 en 65 jaar niet meer fiscaal aftrekbaar, terwijl de afgelopen jaren juist tussen overheid en sociale partners pensioenconvenanten zijn gesloten, voor pensioenregelingen tegen verantwoorde kosten.

Nadere inlichtingen:

Nancy Abelskamp, persvoorlichter
030 - 6348 242