Provincie Zuid-Holland

Persbericht

16-05-2003
Start uitvoering Land van Wijk en Wouden - 16 regionale partijen zetten handtekening onder Uitvoeringsprogramma

Op dinsdag 20 mei zetten de leden van de gebiedscommissie Land van Wijk en Wouden hun handtekening onder het Uitvoeringsprogramma. Tevens neemt de gebiedscommissie op deze dag afscheid van de huidige voorzitter, de heer Andel.
Zijn opvolger is de heer Havermans.

Het Land van Wijk en Wouden is het landelijk gebied dat ligt tussen Alphen aan den Rijn, Leiden, Leidschendam en Zoetermeer. Voor dit gebied is in 1999 een gebiedscommissie opgericht, die bestaat uit vertegenwoordigers van diverse overheden en maatschappelijke organisaties. Deze commissie wil het gebied behouden en tegelijkertijd meer mogelijkheden creëren voor aanvullende agrarische activiteiten en het recreatief gebruik vanuit de stad.

Het Uitvoeringsprogramma dat nu is vastgesteld, geeft concreet aan wat er in de komende jaren moet gebeuren. De gebiedscommissie zal zich onder andere inzetten voor de aanleg van een ecologische verbindingszone, een wandelpad in de omgeving van Gelderswoude een promotiepakket om de stedeling te informeren over het gebied en de mogelijkheid van betaald onderhoud van natuur en landschap door boeren.
Om deze concrete plannen uit te voeren hebben de provincie, de gemeenten en de waterschappen geld bij elkaar gelegd voor het opzetten van een programmabureau, dat de uitvoering van de projecten organiseert.

Vanaf de officiële start in 1999 is Dhr. Andel de voorzitter van de gebiedscommissie geweest. Onder zijn leiding is gewerkt aan een aantal plannen, waarin zowel het gebied zelf als de omringende steden zich kunnen vinden. De ondertekening van het uitvoeringsprogramma is voor hem het moment om het stokje over te dragen aan de nieuwe voorzitter Dhr. Havermans, waarnemend burgemeester van Zoeterwoude en voormalig burgemeester van Den Haag.