Lijst Pim Fortuyn


16 mei 2003

PERSBERICHT

Eerste reactie Mat Herben op Regeerakkoord CDA/VVD/D66

Toekomstmuziek klinkt vals

Het Hoofdlijnenakkoord voor het kabinet CDA, VVD, D66 belooft de goedgelovigen dat er een bedrag van 700 miljoen extra gaat naar Onderwijs en Kennis, maar dat bedrag wordt pas in 2007 bereikt. Voorwaarde is wel dat er in 2007 aan loonmatiging een bedrag van liefst 2,7 miljard kan worden ingeboekt. De begroting voor 2004 zet nog het voorzichtige beleid voort van het kabinet Balkenende I, maar de financiële tijdbom onder het kabinet begint vanaf 2005 te tikken. Dat jaar wordt gerekend op een loonkostenmatiging van 1,35 miljard, die moet oplopen tot 2,71 miljard in 2007. Wie denkt dat de werknemer in de collectieve sector ondanks alle kostenverhogingen vier jaar lang aan loonmatiging blijft doen, doet aan luchtfietserij.

Veiligheid, normen en waarden hebben plaatsgemaakt voor creatief boekhouden en gebroken beloften. Pijnlijke maatregelen zijn nodig, maar je moet de problemen van de overheid niet alleen financieel, maar ook organisatorisch fors aanpakken. We krijgen er twee ministeries bij, waaronder een volstrekt overbodig ministerie voor bestuurlijke vernieuwing dat onderhorig blijft aan de minister van Binnenlandse Zaken. Dat ministerie had D66 natuurlijk moeten binnen halen, wat niet is gelukt. De vraag is of Thom de Graaf de eerste deeltijdminister wordt, want zelfs als je Koninkrijkszaken en Rampenbestrijding erbij doet, biedt zijn portefeuille slechts werk voor halve dagen. Balkenende I laat zien dat capabele bewindslieden best twee zware ministeries aan kunnen. De door de LPF bepleite vermindering van het aantal departementen en bestuurslagen, die nodig is om de bureaucratie echt kunnen aanpakken, is echter uitgebleven. Loonmatiging vragen van de samenleving is zinloos zonder beleidsmatiging door de politiek.

Onderwijs, zorg, veiligheid en vreemdelingenbeleid zijn de onderwerpen die de burger bezig houden. Alleen onderwijs krijgt extra aandacht, maar pas substantieel vanaf 2006. Op zich terecht, want ook in het Strategisch Akkoord was al een groei van 9% voorzien, naast een groei van vijftien procent voor zorg en negen procent voor veiligheid. Beter onderwijs is overigens niet zozeer een geldkwestie als wel een kwestie van het terugdringen van ziekteverzuim en regelzucht. Ik hoop dat die voornemens uit het Strategisch Akkoord overeind blijven.

In de eindafweging zijn op vitale punten verkeerde beslissingen genomen. Als je het vertrouwen van de kiezer wilt winnen, is in de eerste plaats een krachtige aanpak van de criminaliteit geboden. De straat en het openbaar vervoer moeten weer worden terug gegeven aan de burger, het bedrijfsleven lijdt ondanks een miljard aan preventiekosten toch nog drie miljard schade. Knabbelen aan de hypotheekrente en het niet teruggeven van het kwartje van Kok helpen al evenmin het vertrouwen in de overheid te herstellen. Er blijft een tekort van een half miljard om de spoorwegen te verbeteren, geld dat kan worden gevonden door de magneetzweefbaan naar Noord-Nederland om te zetten in een snelle Intercity Plus. De halvering van de OZB gaat ten koste van noodzakelijke investeringen in de 2^e Maasvlakte en de kinderopvang. Honderd miljoen voor kinderopvang is veel te weinig. Er is minimaal een half miljard nodig.

Ik zie wel de hand van de VVD, maar niet die van D66. We moeten letterlijk en figuurlijk nog zien wat er in 2007 in de envelop zit. De Groningse D66 afdeling heeft gelijk als zij zegt dat men net zo goed lid kan worden van de VVD. Het CDA heeft kleine aanpassingen bereikt, zoals toevoegingen aan het particulier en agrarisch natuurbeheer. Voorts verstandig zijn de beperking van de sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders met kleine kinderen en de gefaseerde invoering van het eigen risico in de zorg. Pas als er in 2006 keuzevrijheid is in het nieuwe zorgstelsel, mag je een flinke eigen bijdrage van de burger vragen. Ook 100 miljoen voor jeugdzorg en preventie is zinvol, mits gepaard gaande met een krachtige aanpak van onwilligen. Maar deze verbeteringen zouden ook in een kabinet met de LPF zijn bereikt. Afgezien van de verre belofte van een sigaar uit eigen doos in 2007 heeft D66 niets bereikt wat niet door de LPF zou zijn bereikt, of al was verwezenlijkt (zoals de gekozen burgemeester).