Socialistische Partij

12de congres

Uitnodiging: Politics are dancing!

28-04-2003 * Op initiatief van de SP wordt 16 mei een symposium georganiseerd over de toekomst van de Nederlandse popmuziek en -cultuur. Doel is om de popwereld en politiek met elkaar in contact te brengen en vast te stellen wat nodig is om de Nederlandse popmuziek tot bloei te brengen. Er zijn twee aanleidingen voor dit symposium: de `toestand' van de Nederlandse muziekindustrie en de aanstaande cultuurnota 2005-2008.

In de popindustrie wordt de noodklok geluid. De invloed van de commercie en de gebrekkige aandacht vanuit de politiek dreigen de Nederlandse popmuziek en -cultuur de nek om te draaien. Dit heeft niet alleen ver strekkende gevolgen voor muzikanten, maar ook voor platenmaatschappijen, het clubcircuit, jongerenculturen en het radioaanbod. De vragen die centraal staan op het symposium zijn:

Hoe steekt de wereld van de Nederlandse popmuziek in elkaar?

Wat is eigenlijk het belang van Nederlandse popmuziek?

Wat kan de politiek doen om de situatie te verbeteren?

De dag bestaat uit drie workshops, een debat en ter afsluiting vindt een `Tweede-Kamersessie' plaats. De workshops zijn voor muziekanten en politici en behandelen zeer diverse thema's als podiumprogrammering, subsidies, auteursrecht, investering in talent en de taak van de publieke omroep. Aan deze workshops wordt medewerking verleend door specialisten van Universal Music, NVPI, VPRO, Tweede-Kamerleden, podiumprogrammeurs en muzikanten.

Aan de Tweede-Kamersessies wordt medewerking verleend door o.a. Thé Lau (The Scene), Bob Fosko (Raggende Mannen), Ro Krom (Gotcha!), Nico Brandsen (werkte met o.a Marco Borsato en Ilse de Lange), Wouter Planteijdt (Sjako!), Thijs Vermeulen (Sjako! en Dulfer) en leden van het Radio Symphonie Orkest. Na afloop vindt er een optreden plaats van de band Caesar.

Het definitieve programma krijgt u binnenkort toegestuurd, maar wij willen u nu reeds uitnodigen om bij dit symposium aanwezig te zijn. Het symposium vindt plaats op vrijdag 16 mei vanaf 15:00 uur in P60 te Amstelveen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jasper van Dijk: jvdijk@sp.nl of 070-318 38 02.

Arda Gerkens, Tweede-Kamerlid SP Jasper van Dijk, fractiemedewerker SP

De organisatie van het symposium wordt geadviseerd door Loes Wagenmaker van de Vereniging Nederlandse Poppodia en programmamaker en diskjockey Jan Douwe Kroeske.

zie ook Actueel nieuws uit het land