Korps: Friesland, plaats: Fryslân 11-05-2003
Uitnodiging perspresentatie aanpak visstroperij in Fryslân

Uitnodiging perspresentatie aanpak visstroperij in Fryslân

Visstropen kan niet meer. Het lijkt een spannend avontuur. Maar het is gewoon een schadelijke bezigheid met ernstige gevolgen. Als gevolg van overbevissing is de paling- en snoekbaarstand in Fryslân dramatisch gedaald. Stropen kan niet meer. Dat is de boodschap van burgemeester Ype Dijkstra van Boarnsterhim, sportvisser Jouke Jansma en Michel Pol, beleidsmedewerker bij het Bureau Milieuhandhaving Politie Fryslân, aan het begin van het nieuwe visseizoen.

Eind 2001 is door de provincie Fryslân, de Algemene Inspectiedienst, het Korps Landelijke Politiediensten en de regiopolitie Fryslân een samenwerkingsconvenant getekend ter bestrijding van de professionele visstroper in de Friese wateren. Inmiddels draait het visstroperijteam Fryslân, dat zich vooral richt op de grote jongens, de beroepsstropers, al sinds vorig jaar. De eerste resultaten zijn geboekt. Vanaf komende week komt daar ook het project Lit de iel rinne bij, dat zich vooral richt op de kleine visstroper.

Presentatie resultaten
Op vrijdagmiddag 16 mei zal de aanpak van de visstroperij in Fryslân en de eerste resultaten daarvan worden gepresenteerd op het starteiland in het Sneekermeer. Illegaal vissen zorgt ervoor dat de natuurlijke visstand om zeep wordt geholpen. Door overbevissing keert bijvoorbeeld te weinig paling terug naar de geboortegrond om zich voort te kunnen planten. Maar er zijn meer schadelijke effecten. Watervogels en verschillende vissoorten raken verstrikt in illegale fuiken en sterven nodeloos, aldus Michel Pol, beleidsmedewerker bij het Bureau Milieuhandhaving Politie Fryslân. Hij bracht in het in 2002 gepresenteerde rapport Boven Water de visstroperij en de gevolgen er van in kaart. In het project Lit de iel rinne werken politie Fryslân, de Federatie Friesland van Sportvissersverenigingen, de Friese Bond van Binnenvissers en de Algemene Inspectiedienst samen. Het project start komende week met een actieweek, waarin medewerkers van de vier organisaties gezamenlijk door de hele provincie trekken. De actieweek wordt vrijdag 16 mei afgesloten (het project loopt uiteraard het hele seizoen door) met een bijeenkomst voor pers en genodigden op het starteiland in het Sneekermeer.

Programma
De bijeenkomst start om 15.00 uur met het overzetten van de gasten naar het starteiland met boten van de KLPD en Provinciale Waterstaat. Hier wordt het project Lit de iel rinne en de resultaten van de actieweek door de heer Tabe Beers van de politie Fryslân gepresenteerd. Daarna volgt een korte uitleg van de heer Harbert ten Have van de Algemene Inspectiedienst over de achtergronden en de resultaten van het visstroperijteam Fryslân. Na afloop is er de mogelijkheid vragen te stellen. Ook de burgemeesters van de watergemeenten, gedeputeerde mevrouw mr. A. Andriesen en vertegenwoordigers van de samenwerkende organisaties zijn uitgenodigd. Voor de pers is een informatiemap beschikbaar.
Vervolgens wordt met de gasten een dregactie naar illegaal vistuig gehouden op het Sneekermeer. U kunt daarbij meevaren. Om omstreeks 16.15 uur zijn we terug op het starteiland, waar wordt afgesloten met een aperitief.

Aanmelden? Meer informatie?
Indien u de presentatie wilt bijwonen, wordt u, in verband met de overzetcapaciteit en bootindeling, verzocht zich vroegtijdig aan te melden bij Herman Olijerhoek, Bureau Communicatie Politie Fryslân, telefoon: 06 5435 1638, of e-mail:
herman.olijerhoek@friesland.politie.nl. Hier kunt u ook terecht voor meer informatie.