PER SALDO

Prijs voor bevorderen eigen regie van mensen met een handicap

Job Cohen reikt op 16 mei de Theo Zwetsloot Prijs 2003 uit

Op 16 mei aanstaande maakt Job Cohen, voorzitter van het Europees Jaar van mensen met een handicap en burgemeester van Amsterdam, de winnaar bekend van de Theo Zwetsloot Prijs 2003. Deze prijs wordt sinds 2001 jaarlijks uitgereikt aan iemand die zich op een bijzondere manier inzet voor de zelfstandigheid van mensen met een handicap. De prijs bedraagt Euro 10.000. De winnaar kan het geld besteden aan een project dat bijdraagt aan meer kansen voor mensen om zelf keuzes te maken over de inrichting van hun eigen leven, werken en relaties. De prijs is in het leven geroepen door Independent Living Nederland (ILN). Er zijn dit jaar zes genomineerden.

De prijs is door ILN in het leven geroepen ter nagedachtenis aan oud-voorzitter Theo Zwetsloot, die een aantal jaren geleden is overleden. ILN heeft zich onder zijn bezielende leiding ingezet voor de onafhankelijkheid van mensen met een handicap - en doet dat nog steeds. Het gaat ILN met name om de vrijheid en de ruimte van mensen om zelf keuzes te maken, om zelf de regie van hun eigen leven in handen te hebben. Niet voor niets stond ILN aan de wieg van het Persoonsgebonden budget. Ook zet ILN zich al jaren in voor gelijke rechten en anti-discriminatie wetgeving voor mensen met een handicap en chronisch zieken.

In voorgaande jaren is de prijs gegaan naar Monique Schieman (initiator van het toegankelijke vakantiepark l' Accolade in Frankrijk) en naar Conny Bellemakers (die het geld gebruikte voor de masterclass 'Missing Pieces' op de Universiteit voor Humanistiek - in feite de eerste 'disability studies' in Nederland).

Dit jaar zijn genomineerd: Jos Hendriks (initiator van een landelijke website rond toegankelijkheid), Hans van der Knijff (voorlichter bij de vereniging van budgethouders Per Saldo), Jacqueline Kool (theologe en trainer), Yolan Koster-Dreese (directeur van Kantel Konsult en empowermenttrainer), Jan Lips (een van de initiatiefnemers van ILN) en Agnes van Wijnen (die vanuit de CG-Raad veel werk verzet heeft bij de tot stand koming van de Wet Gelijke Behandeling Gehandicapten/Chronisch zieken).

De Theo Zwetsloot Prijs 2003 wordt uitgereikt op vrijdag 16 mei om 17.30 uur in het Vienna Theatercafé in Amsterdam (bij de Stopera). Aanwezig zullen onder andere zijn: Job Cohen, Corry Zwetsloot (de moeder van Theo Zwetsloot en huidig voorzitter van ILN) en de driekoppige jury: Aline Saers (directer van de vereniging van budgethouders Per Saldo), Monique Schieman en Conny Bellemakers (de winnaars van 2001 en 2002). Uiteraard zullen ook de genomineerden voor 2003 er zijn.


---

---
Noot voor de redactie (