Ingezonden persbericht

Persbericht dinsdag 13 mei

16-25 mei Leidse Vrijplaatstiendaagse

Deze maand viert de Leidse Vrijplaats Koppenhinksteeg haar 34ste verjaardag. Dit doet de vrijplaats met een politiek en cultureel programma onder het motto "De stad is van ons allemaal, vóór behoud van Vrijplaats Koppenhinksteeg". Het is dit voorjaar namelijk 34 jaar geleden dat het anarchistisch kunstenaars en aktie collectief "Chloroform" de eerste ruimtes in het voormalige drukkerijgebouw aan de Koppenhinksteeg kraakte. Sindsdien waren er in de panden een lange reeks van sociale en culturele organisaties gehuisvest. In de jaren zeventig waren dat onder meer de Katholieke Werkende Jongeren (KWJ), in de jaren tachtig de Studenten en Actie Groepen Drukkerij (STAG), in de jaren negentig het onafhankelijk jongerencentrum Bar en Boos en aan het einde van het millennium volgde het Eurodusnie collectief met onder meer haar weggeefwinkel. Deze en nog een groot aantal andere initiatieven geven al drie decennia kraak en smaak aan de stad en spreekt zelfs tot de verbeelding ver over de stads- en landsgrenzen. Zo zijn de afgelopen jaren meerdere internationale bijeenkomsten georganiseerd in en door vrijplaatsinitiatieven variërend van Kung Fu seminars tot conferenties over 'globalisering'. Vrijplaats Koppenhinksteeg huisvest vandaag de dag een keur aan ideële organisaties waarin meer dan honderd mensen werkzaam zijn waaronder studenten, werkenden, ouderen, jongeren, Nederlanders en medelanders. Circa 2000 bezoekers van binnen en buiten Leiden bezoeken iedere week de vrijplaats.

Nu is het zo dat het Leids gemeentebestuur de vrijplaatsorganisaties wil laten geloven dat er voor hen geen plaats in de stad is en dat (de meeste van) hun activiteiten waardeloos zijn. Ze zegt hun dat de panden aan de Koppenhinksteeg dringend moeten worden opgeknapt en dat zij dit alleen maar kunt bekostigen door de panden te verbouwen tot luxe koopappartementen. De gemeente heeft daarvoor een plan ingediend en in oktober 2001 ook een bouwvergunning gekregen, waartegen momenteel een beroepsprocedure loopt. Dat de panden in een slechte staat zijn, komt omdat de gemeente dertig jaar nagenoeg geen onderhoud aan de panden heeft verricht. Wie dat wel deden zijn de vrijplaatsorganisaties. Het is ongetwijfeld de reden dat de panden überhaupt nog overeind staan. Wanneer we het stadsbestuur goed begrijpen lijkt het hen redelijk de vrijplaatsorganisaties voor hun inzet voor de stad en het onderhoud aan de Koppenhink-panden te belonen met een ontruiming. Dat lijkt de vrijplaats dus geen goed idee. Wat hen wel een goed idee lijkt, is het bestaande gebruik te formaliseren en de panden gezamenlijk op te knappen. Al in mei 2000 dienden enkele vrijplaatsorganisaties bij de gemeente een voorstel in die richting in. In dit 'cascohuurvoorstel' neemt de gemeente Leiden het achterstallig onderhoud aan het casco voor haar rekening en renoveren de vrijplaatsorganisaties de binnenkant van de panden en gaan ze huur betalen. Helaas is het gemeentebestuur tot op heden niet ingegaan op dit voorstel.

Van zestien tot en met vijfentwintig mei organiseren de leidse vrijplaatsen aan de Koppenhinksteeg en Boerhaavelaan een feestelijke protestweek voor het behoud van Vrijplaats Koppenhinksteeg. Tien dagen lang zullen de vrijplaatsen en hun supporters van zich laten horen en zien. Behalve de 34e verjaardag van Vrijplaats Koppenhinksteeg wordt ook het tienjarig bestaan van Bar en boos en het zesjarig bestaan van het Eurodusnie collectief gevierd.

Sinds 1969 heeft de vrijplaats een onophoudelijke stroom van maatschappelijke activiteiten voortgebracht en dat moet zo blijven!!!

Vrijplaats Koppenhinksteeg blijft!!

VRIJDAG 16 MEI
GoaTrance
(even de spieren opwarmen aan het begin van 10 dagen feest) lokatie: Bar & Boos Entree 2 pleuro (open 22:00 dicht 02:00)

ZATERDAG 17 MEI
Demonstratieve optocht met het motto: "De stad is van ons allemaal, vóór behoud van Vrijplaats Koppenhinksteeg" Neem iets mee om herrie mee te maken
lokatie: Vrijplaats Koppenhinksteeg (verzamelen 13:30 vertrek 14:00)

Weggeefmodeshow in de Koppenhinksteeg
Uit de unieke mode collectie van de Weggeefwinkel is weer een selectie gemaakt die op professionele wijze aan het publiek wordt gepresenteerd onder leiding van Valentino the Gypsy smoother lokatie: Koppenhinksteeg (16:30)

Eetcafe Las Vegas
biologische en plantaardige maaltijf voor 2,5 Euro lokatie: Koppenhinksteeg (18:00)

FreeJuanra!
Sinds januari 2002 wordt de Catalaanse politieke activist Juanra, met een onderbreking van een aantal maanden, vastgehouden in de bajes in Vught. De Nederlandse rechtbank besloot in oktober vorig jaar dat zijn uitlevering aan Spanje toelaatbaar is. Het feit dat in Spanje politieke oppositie met grof g e w e l d en repressie de kop ingedrukt wordt en politieke gevangenen stelselmatig worden gemarteld kon voor de rechtbank niet opwegen tegen de afspraken die er in Europa op het gebied van uitlevering zijn gemaakt. Als Juanra op 20 mei ook het beroep tegen deze uitspraak verliest dan is de juridische strijd verloren. Daarna is het aan Donner, de minister van Justitie, om te beslissen of hij aan Juanra's uitlevering zijn politieke goedkeuring wil geven. Dat mag niet gebeuren. Tot op heden houdt politiek Den Haag zich stil. Het is tijd daar verandering in te brengen... lokatie: de Fabel, Koppenhinksteeg 2B (1ste verdieping, 19.00)

"de Koppenhink-stap-sprong-show"
Onder bezielende leiding van een drietal vrijplaatsdinosaurussen zal de bezoeker in twee uur door 30 jaar Koppenhinksteeg geschiedenis heen geloodst worden aan de hand van snelle interviews, snelle babbels met snelle activisten en vrijplaatsdeskundologen "de Koppenhink-stap-sprong-show" Met onder andere Jan Laurier (ex wethouder en redacteur van de Stadskrant) en Jos Everearts (Katholieke Werkende Jongeren).

Aanvang: 19:45 uur locatie: Las Vegas, VrijplaatsKoppenhinksteeg

DuitseHerder + MadLoggers
Van Metal tot New Wave met: Dj Ho-Nou, Dj Flop, Dj Arthur, Dj Van Heutz lokatie: Bar & Boos (open 21:30 dicht 02:00)

ZONDAG 18 MEI
DrumCircle 12hrs Jubileum edition
14:00u Percussie workshop met Ruud Souhoka 16:00u DrumCircle vanaf 21:00u TribalGroove Dj's with Live Percussion, neem iets te eten mee! lokatie: Bar & Boos (hele dag gratis entree, 13:00 dicht 01:00)

MAANDAG 19 MEI
"Naar de rechtbank"
Vandaag dient om 11.00 in het Paleis van Justitie te 's-Gravenhage het beroep tegen het verlenen van de bouwvergunning voor het gemeentelijke bouwplan. Dit beroep is destijds ingesteld door Stichting de Fabel van de Illegaal, De Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg, de Vereniging Vrienden Vrijplaats Koppenhinskteeg en honderd individuele Vrijplaatssupporters. Dit beroep is één van de laatste juridische verdedigingslinies die het bouwplan van de gemeente kunnen tegenhouden. De zitting is toegankelijk voor publiek en we hopen dat ook jij mee gaat. We verzamelen om 10 uur op het Centraal Station van Leiden.

Filmavond
Welke film? Kijk op http://groups.yahoo.com/group/barenboos lokatie: Bar & Boos (19:30)

DINSDAG 20 MEI
"Excursie naar de Leidse gemeenteraad" 1 WEEK UITGESTELD!!!!!!!!!!

Nieuwe datum 27 mei!!!!!!!!!!!!

De gemeente Leiden weigert niet alleen Vrijplaats Koppenhinksteeg een permanente gebruiksregeling aan te bieden, ze biedt ook geen aanvaardbaar alternatief. In plaats van in te gaan op het door Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg verdedigde legalisatieplan, dat er op neer komt dat de gemeente het achterstallig onderhoud aan het casco verricht en de vrijplaatsorganisaties de panden inpandig en op eigen kosten renoveren, biedt het gemeentebestuur één vervallen kabouterhuisje in een afbraakbuurt. Het pandje is bovendien twintig keer zo klein als de huidige vrijplaatslokatie. Vanavond gaan we bij de gemeenteraadsvergadering op bezoek om een aanvaardbare oplossing te eisen voor alle organisaties in Vrijplaats Koppenhinksteeg. Verzamelen: 19:30 op het stadhuisplein,aanvang gemeenteraadsvergadering: 20:00u

Duffe Dinsdag
Live Akoestische Ierse muzieksessie
lokatie: Bar & Boos
open 19:00 dicht 23:00

WOENSDAG 21 MEI
Las Vegas jubilieum `happymeal` (18.00) + concert: Don Popo en Ot Azoj (20:00)

Don Popo is een jonge Colombiaan uit een achterstandswijk van Bogotá, Colombia. Hij maakt al meer dan 12 jaar hip hop. Door middel van de muziek vertelt hij zijn persoonlijke levenservaringen en hoe deze zich in zijn gevoelens manifesteren. Op poëtische wijze rappend, brengt hij zijn ervaringen over op het publiek met een charisma en bewegingen die zijn natuurlijk talent voor presentatie (performance) onderstrepen. Begeleid door een trio van snaarinstrumenten viool, gitaar en contrabas- creeert hij een eigen en unieke stijl.

Ot Azoj is een klezmerband, met als thuisbasis Amsterdam, en is opgericht in het voorjaar van 1994. Zij ontwikkelde sindsdien een eigen stijl en een eigen geluid; een unieke mix tussen oorspronkelijke klezmer, hedendaagse Oost-Europese invloeden en de bekende 'klezmer-revival sound'. Intiem en energiek, melancholisch en opzwepend, beheersen zij de magie om van elke gelegenheid een groot feest te maken. http://www.otazoj.com

DONDERDAG 22 MEI
Documentaires: Sabotage in defence of mother earth In de VS is een omvangrijk netwerk ontstaan van ecologische activisten. Zij vormden een van de belangrijkste structuren van de oorspronkelijke 'beweging van Seattle' (toen daar de WTO-top plaatsvond.) Maar ondertussen zijn ze door de FBI tot 'belangrijkste binnenlands terroristisch gevaar' gebombardeerd en verdwijnen steeds meer mensen achter de tralies. 'Surplus' is een Zweedse documentaire over de ecologische ramp die het kapitalistische systeem aanricht, en wat activisten bedacht hebben hoe daar een eind aan te maken. Een tweede documentaire is van Australische maak en gaat over de Amerikaanse eco-activist Jeffrey 'Free' Critter, die vastzit en tot 22 jaar celstraf is veroordeeld wegens betrokkenheid bij een sabotageactie tegen auto's. lokatie: Las Vegas (20:00)

Diskogala
dj Pauline met diverse gast dj's lokatie:
lokatie: Bar& Boos (22:00 dicht 02:00)

VRIJDAG 23 MEI
Runcome Soundsystemn
De lang verwachte comeback! met Dj Marcus Dj Anton & Mc Aja lokatie: Bar& Boos (22-02:00)

ZATERDAG 24 MEI
Eurodusnie, van lokaal naar mondiaal..
Herinner je je de internationale protesten tijdens de Amsterdamse Eurotop in 1997, de protesten tijdens de bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie in Seattle in 1999, de demonstraties tijdens de IMF- en Wereldbankvergadering in Praag en twee jaar gelden tijdens de G8 top in Genua? Heb je al iets gehoord over de komende protesten tijdens de G8 bijeenkomst in Evian (Frankrijk)? Er bestaat namelijk een duidelijk verband tussen wat er in Leiden gebeurt en internationale sociale bewegingen en demonstraties elders ter wereld. De mensen in Amsterdam, Seattle, Praag, Genua en straks in Evian zetten zich in voor hetzelfde als wij, namelijk... de omverwerping van het kapitalisme. Wanneer je vindt dat mensen belangrijker zijn dan het maken van winst ben je tegen het kapitalisme, want bij kapitalisme staat het maken van winst in plaats van mensen zelf centraal. Alles en iedereen wordt gezien als een middel om winst mee te maken. Ons streven is juist solidariteit tussen mensen te bevorderen; mensen weer vertrouwen geven in het idee dat een andere wereld mogelijk is. Een wereld waarin mensen niet met elkaar concurreren, maar met elkaar samenwerken en waarin afstand wordt genomen van kapitalisme met haar beloning van hebzucht en materialisme. Wij geloven dat de meeste mensen willen leven in een wereld waarin iedereen gelijke kansen en mogelijkheden heeft en waar mensen niet door het stof hoeven te gaan om een kleine club hebberigen tevreden te stellen. We weten dat er genoeg voedsel is. We weten dat er voldoende woonruimte voor iedereen is. We weten dat de aarde plaats heeft voor iedereen, maar we weten ook dat het stoppen van oorlogen, het oplossen van armoede, honger en 'tekorten' aan woonruimte niet in het belang zijn van aan winst verslaafde multinationale bedrijven en de politici die hen dienen. Wat we vooral ook weten is dat de overgrote meerderheid van de mensen met hun medemensen willen delen en niet egoistisch zijn. In de eerste dagen van juni komen in het afgelegen Franse bergdorpje Evian de G8 bij elkaar. De G8 is één van de arenas waar de sterkste kapitalistische staten de buit verdelen. Tijdens deze G8 top zijn enkele dagen van internationale protesten gepland. Er zijn drie protestdorpen waar duizenden mensen zich zullen verzamelen om daaraan deel te nemen. Vandaag staat het programma daarom deels in het teken van de komende G8 top.

G8 activistentrainingsdag
De activistenschool organiseert vandaag in Leiden een landelijke trainingsdag ter voorbereiding op de komende protesten in Evian. Op het lesprogramma staat een training in de verschillende vormen van geweldloos verzet, zoals bijvoorbeeld blokkades. De precieze aanvangstijd en lokatie (hangt onder meer van het weer af) zal worden bekend gemaakt op de website: http://www.activistenschool.nl maar je kunt ook bellen naar telefoonnummer: 084 8666018

McDusniehappymeal
100% plantaardig en biologische maaltijd voor 2,5 Euro lokatie: Eurodusnie, Vrijplaats Boerhavelaan
18:00

Stop de 8 Tirannen!
In een twee uur durend programma zal de mondiale werkgroep van Eurodusnie je op de hoogte brengen van de argumenten tegen de G8, de komende protesten en op welke manier ook jij je steentje kunt bijdragen straks in Frankrijk maar ook hier in Leiden.Het informatiegedeelte wordt afgewisseld met filmbeelden over de G8 en de protesten er tegen. Meer informatie over Nederlandse anti-G8 initiatieven: http://www.tegendeg8.tk lokatie: Eurodusnie, Vrijplaats Boerhavelaan (20:00)

concert: Molotov Cocktail, Freeyourself! en The Rotterdam Ska-Jazz Foundation

Molotov Cocktail, punkrock uit VS http://www.molotovcocktail.8m.com Freeyourself! Snoeiharde en retestrakke Grieks-Duitse kwaliteits punkrock uit Keulen. http://www.freeyourself.de The rotterdam Sk-Jazz Foundation http://www.rsjfoundation.com Ook tuinfeest, kokteelbar en plaatjesdraaister Esta G

lokatie: Eurodusnie, Vrijplaats Boerhavelaan Entree 3 euro 22:00

ZONDAG 25 MEI
Bijkom-brunch voor vrijplaatsmedewerkers

Afzender: Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg Postbus 2228
2301 CE in Leiden
webstek http://www.koppenhinksteeg.nl email: svk@koppenhinksteeg.nl
tel: 06 52408960 (