Openbaar Ministerie

Donner: "strafrecht niet meedeinen op golven van volksgevoel'

Minister Donner (justitie) heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de verharding van het klimaat rond het strafrecht. Het strafrecht mag wat hem betreft niet meedeinen op de golven van het volksgevoel.

Justitie-minister Donner sprak op donderdag 15 mei op een bijeenkomst in Tilburg waar hij de resultaten van een meerjarig onderzoek naar een nieuw strafprocesrecht ontving. Dit onderzoek was ingesteld door de universiteiten van Groningen en Tilburg. Donner noemde de resultaten 'zeer waardevol', maar hij zei ook dat ,,de eerlijkheid gebiedt wel om te zeggen dat op korte termijn een belangrijk criterium zal zijn in hoeverre nieuwe voorstellen bijdragen aan de bezuinigingen".

Donner en zijn collega Remkes (binnenlandse zaken) hebben enkele maanden geleden de nota 'Naar een veiliger samenleving' uitgebracht. De maatregelen in deze nota vergen een extra financiele impuls die in het huidige financieel-economische klimaat maar moeizaam toelaat.

Donner greep de bijeenkomst aan op te wijze op het zich verhardende klimaat rond het strafrecht.

Dit wordt volgens hem steeds meer gedomineerd door de media. ,,Strafrechtzaken zijn commercieel heel interessant voor de producenten van dag- en weekbladen en de overige media. Omgekeerd hebben de procespartijen de media ontdekt als bredere rechtszaal'', zei Donner. Volgens hem gaat daarbij niet alleen de in het strafrecht zo belangrijke nuance verloren, aar komen ook rechters steeds meer onder druk te staan. ,,Mensen willen hardere straffen en dat een zaak onopgelost blijft wordt niet geaccepteerd. Maar het strafrecht mag niet meedeinen op de golven van het volksgevoel.''