CDA

CDA
16-05-03
CDA-fractie over regeerakkoord: Niemand staat aan de kant

Het motto voor het nieuwe kabinet wordt "Meedoen, meer werk, minder regels". Bij de presentatie van het Hoofdlijnen Akkoord voor een kabinet van CDA, VVD en D66, riep CDA-leider Balkenende de maatschappelijke organisaties en vakbonden op gezamenlijk te werken aan een betere economie: "We moeten de dialoog zoeken". Balkenende ziet in het nieuwe akkoord duidelijke verschillen met het vorige Strategische Akkoord. De bezuinigingsmaatregelen zijn weliswaar forser, maar de pijn wordt beter gespreid. Bovendien zijn meer punten uit het CDA-verkiezingsprogramma gerealiseerd.

Van groot belang is dat niemand aan de kant blijft staan. Het kabinet zet in op een sterke economie, een slagvaardige overheid, een betere economie en een veiliger samenleving. Regelzucht en bureaucratie moet verminderen: de samenleving moet teruggegeven worden aan de mensen. Om de concurrentiekracht van Nederland te verbeteren en het overheidstekort in bedwang te houden (ook ivm de vergrijzing) is loonmatiging noodzakelijk. De uitkeringen blijven echter gekoppeld aan de (beperkte) stijging van de ambtenarensalarissen, en zo mogelijk aan de marktsector. Juist hier is een inspanning van de sociale partners hard nodig. De WAO wordt herzien op de wijze zoals eerdere is afgesproken met de sociale partners (SER-accoord), maar er komt geen referte-eis. Ook hier geldt dat het essentieel is dat mensen niet opgegeven worden, maar indien mogelijk weer aan het werk gaan.

Met name op het punt van gezins- en inkomensbeleid is veel bereikt. De CDA-systematiek van kostenmaximering is overgenomen. Dat betekent dat de kosten voor zorg en kinderen aan een maximum worden gebonden; wie meer dan een bepaald percentage van het huishoudinkomen kwijt is aan zorg en kinderen krijgt dit terug via de belastingen. Bij zorg vindt compensatie plaats via een zorgtoeslag. Met een aantal fiscale regelingen (ouderkorting, kinderkorting, combikorting etc) worden kwetsbare groepen ontzien. Er komt een nieuwe levensloopregeling naast het bestaande spaarloon, zodat arbeid en zorg beter gecombineerd kunnen worden. En er wordt 100 miljoen geïnvesteerd in kinderopvang.

In 2006 wordt een nieuw zorgstelsel met een basisverzekering en een nominale premie ingevoerd, waardoor het recht op zorg ook in de toekomst verzekerd is. De patiënt en de vraag naar zorg staan centraal. Daartoe wordt maar liefst 1 miljard extra geïnvesteerd in de zorg, bovenop de eerdere stijging van de kosten. De huisarts en de thuiszorg blijven in ieder geval in het pakket. Bij pakketverkleining en kostenstijgingen worden ouderen en chronische zieken ontzien.

In onderwijs wordt 800 miljoen geïnvesteerd en de regelzucht wordt beperkt. Voor extra rechters en agenten wordt 350 miljoen vrijgemaakt. Er komen meer toezichthouders om de politie te ontlasten, waardoor bovendien veel Melkertbanen worden omgezet in vaste banen. Bij veiligheid wordt veel nadruk gelegd op preventie, en de jeugdzorg krijgt er 100 miljoen bij.

Belangrijk is ook het gegeven dat er een specifiek pardon komt voor asielzoekers die buiten hun schuld langer dan vijf jaar in een en dezelfde procedure zijn. Uiteraard mag deze maatregel geen aanzuigende werking hebben of tot nieuwe verzoeken leiden.

Ten behoeve van (agrarisch) natuurbeheer, landbouw (o.a. reconstructie) en milieubeleid wordt 250 miljoen vrijgemaakt. Het Kwartje van Kok wordt besteed aan nieuwe wegen en (onderhoud van en knelpunten in) het openbaar vervoer. Het ontwikkelingsbudget wordt gehandhaafd op 0,8 % van het BNP en er komt 100 miljoen bij voor vredesoperaties.

Ondanks de enorme bezuinigingen wordt er dus veel geld vrijgemaakt voor investeringen in echte knelpunten. Daarnaast gaat het om meer dan geld alleen. Het CDA wil een samenleving waarin niemand aan de kant staat. Meedoet op zijn eigen manier: via betaald of vrijwilligerswerk, op school en in de buurt. Meedoen betekent dat men niet alles van de overheid verwacht, maar zelf verantwoordelijkheid neemt. Mensen kunnen meer als zij daarvoor de vrijheid krijgen. Dat geldt in de zorg, in het onderwijs. Maar ook op gebieden als wonen en bouwen; gemeentes moeten zelf kunnen bepalen hoeveel ze bouwen voor hun bevolking. Minder regelzucht, meer werk vooral meedoen. Dat is het terechte motto van de nieuwe regering.

Voor de volledige tekst van het akkoord: formatie.regering.nl

Begin volgende week wordt er een brief van partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt naar de Provinciale en Gemeentelijke Afdelingen gestuurd. Daarin worden de leden nader geïnformeerd over het regeerakkoord.