KNMG

Artsenfederatie KNMG wil inkomensafhankelijk plafond voor ziektekosten

De artsenfederatie onderkent dat er op korte termijn ingrijpende maatregelen noodzakelijk zijn, om tot een financieel houdbaar stelsel te komen, waarin de toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg worden gewaarborgd.

De KNMG staat daarom niet afwijzend tegenover het introduceren van een eigen risico en eigen bijdragen voor de ziekenfondsverzekering, mits er per huishouden een keihard inkomensafhankelijk plafond voor de jaarlijkse kosten hiervan wordt ingesteld. De artsenfederatie pleit daarom voor een inkomensafhankelijk plafond voor ziektekosten, waarin de totale kosten van verzekeringspremies, eigen risico en eigen bijdragen worden meegenomen. Dit plafond moet waarborgen dat noodzakelijke zorg ook voor de laagste inkomensgroepen betaalbaar blijft.

Afwijzend staat de KNMG tegenover het verwijderen van bepaalde noodzakelijke zorg - zoals cholesterolremmers - uit het basispakket. Patiënten die van dergelijke zorg afhankelijk zijn, worden hierdoor onevenredig hard getroffen en voor de laagste inkomensgroepen kan deze zorg onbetaalbaar worden. Indien de overheid van mening is dat burgers bepaalde zorg volledig zelf moeten betalen, verdient het de voorkeur om voor deze zorg een eigen bijdrage van 100% in rekening te brengen, zodat deze ziektekosten wel meetellen voor het inkomensafhankelijk plafond voor ziektekosten.

Voor de huisartsenzorg wijst de KNMG een eigen risico en eigen bijdrage vooralsnog af, omdat de KNMG van mening is dat de eerste toegang tot de medische zorg geen financiële drempel mag bevatten. De KNMG steunt, onder voorwaarden, het kabinetsvoornemen om tot invoering van een nominale premie voor de ziekenfondsverzekering te komen.